fallback

Конституционният съд на Португалия осуети нова мярка за икономии

Пенсиите над 1000 евро няма да се облагат с нов данък, но бе одобрено намаляване на заплатите в публичния сектор

12:15 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Португалският Конституционен съд е отхвърлил нова мярка за икономии на правителството. Предложеният данък от 2-3 на сто за пенсиите над 1000 евро е бил отхвърлен, тъй като бил несъвместим със справедливостта към поколенията и „нарушаващ принципа на равнопоставеност“, заяви в четвъртък съдия Жоаким Соуса Рибейро. От новия налог се очакваше през следващата година в държавната хазна да влязат 372 млн. евро, пише The Wall Street Journal.

Съдът обаче одобри намаляването на заплатите в публичния сектор. Засегнати са държавни служители, чийто доход надвишава 1500 евро месечно. Все пак тази мярка ще е допустима само за 2015 г., а нейното удължаване във времето ще е в противоречие с принципа на равнопоставеност на персонала в публичния сектор и в частния сектор, заяви съдът.

Преди три години, в замяна на пакета от помощи на стойност 78 млрд. евро от страните от еврозоната, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, Португалия се ангажира да следва стриктен план за строги икономии. Вследствие на това правителството намали пенсиите и социалните помощи.

Конституционният съд на страната вече нееднократно отмени мерки за икономии на консервативното правителство. През април 2013 г. Конституционният съд се произнесе, че законът за бюджета е в противоречие с основния закон при премахването на 14-тата заплата за държавните служители и пенсионерите. Такава по мнение на съда е и мярката за въвеждане на удръжки за безработица и болнични, съобщи по онова време председателят на съда Жоаким Соуса Рибейро. "Законите трябва да се съобразяват с Конституцията, а не обратното", каза той, добавяйки, че решението на съда се отнася за цялата година и затова има обратно действие.

През 2012 г. съдът попречи на правителството да намали заплатите на държавните служители в размер на две заплати от целогодишната им надница през 2013 и 2014 година. По тази причина управляващите в Португалия решиха намалението да бъде в размер на една работна заплата, но допълнително беше прието увеличение на данъците, от което се очакват 3,7 млрд. евро през тази година.

През май 2014 г. страната стана третият член на ЕС, който излезе от тригодишната спасителна програма. По-рано това направиха Ирландия и Испания. Месец по-рано Португалия успешно се завърна на пазарите на облигации. Излизането на Португалия от програмата остави само Гърция като единствената страна в еврозоната, която все още е в спасителен режим, цели четири години след като призова за финансова помощ през май 2010 година. 

Европейската комисия ще следи финансите на Португалия до 2037 г., когато се очаква страната да изплати 75% от кредитите си, а Международният валутен фонд ще ревизира финансите до 2021 година. Със системата за наблюдение международните кредитори искат да бъдат сигурни, че възможните рискове при връщането на заемите ще бъдат забелязани своевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 08.09.22 г.
fallback