fallback

ЕК предупреди, че реформите в страните-членки на ЕС трябва да продължат

В средата на октомври ще направим преглед, от който ще стане ясно коя страна как прилага препоръките ни, заяви говорителят на Комисията

21:15 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия предупреди, че реформите в отделните страни-членки трябва да продължат, за да може да продължи и процесът на икономическо възстановяване, съобщава Националното радио. 

По повод представените днес данни на Евростат, според които през второто тримесечие на този година икономическият растеж в еврозоната е нулев, а средният за Евросъюза е едва 0,2 на сто, говорителят на Европейската комисия Майкъл Дженингс заяви:

"Ние винаги сме подчертавали несигурното естество на икономическото възстановяване и сме поддържали тезата, че най-големият риск пред него е самодоволството. В този контекст припомняме колко е важно да се следва пътят на реформи. Дадохме ясни насоки за тях в препоръките си към отделните държави. В средата на октомври ще направим преглед на техните бюджетни планове, от които ще стане ясно и коя страна как прилага препоръките", заяви говорителят.

Препоръкиите за България бяха в посока по-силна бюджетна политика, реформи в здравната, пенсионната система и образованието, подобряване на бизнес средата, и повече прозрачност, ефективност и независимост в енергетиката.

Растежът на БВП на еврозоната остана под очакванията при 0%. Първото свиване на тримесечна база (-0,2%) от повече от година пък отчете икономиката на Германия.Френската икономика стагнира за второ поредно тримесечие.

Ръстът на родния БВП се е ускорил до 1,6% на годишна база след две поредни тримесечие на ръст от 1,2%, предхождани от такова с повишение от 0,9%. Индивидуалното потребление, индустрията и секторът на услугите допринасят за изненадващото представяне на българската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още