IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Брюксел ще води политически разговори с държавите от региона заради амбициите им да навлязат на руския пазар на храни

09:33 | 12.08.14 г. 80
Автор - снимка
Редактор
ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Европейският съюз (ЕС) планира да проведе разговори с латиноамериканските страни, за да ги убеди да не се възползват от блокирания износ на селскостопански продукти от Европа към Русия, пише FT, като се позовава на високопоставени длъжностни лица.

Изданието припомня, че Русия забрани вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ миналата седмица в отговор на наложените санкции. В момента Москва ухажва държавите от Латинска Америка и други страни за алтернативни доставки.

Някои държави и търговски групи вече заявиха, че ответните мерки на Русия им предлагат неочаквана възможност.

Бразилия много бързо издаде разрешителни на около 90 завода за месо и месни продукти за износ на пилешко, телешко и свинско месо за Русия. Чили пък изглежда ще бъде най-облагодетелстваната държава от руското ембарго върху износа на риба и рибни продукти от Европа.

Бразилия смята, че ще може да засили и износа си на царевица и соя на Русия.

Вълнението в селскостопанския сектор в Латинска Америка предизвиква безпокойство у Брюксел. “Ще говорим със страните, които биха могли да заменят нашия износ, и ще им покажем, че очакваме от тях да не се възползват несправедливо от сегашната ситуация”, коментира един от източниците на изданието.

Друг представител на ЕС заявява, че преговорите ще бъдат политически, като стремежът е да се подчертае значението на международното обединение на фона на ситуацията в Украйна, отколкото да се предявяват правни възражения срещу износа на хранителни продукти за Русия.

ЕС обяви дипломатическия протест на фона на представянето на подготовката на мерките за подпомагане на земеделски стопани, засегнати от руската забрана. Първи помощ ще получат производителите на праскови и нектарини, чиято дейност пострада и заради лошото време.

ЕС заяви също, че ще увеличи средствата на разположение за промоция на плодове.

В четвъртък ще се проведе и спешна среща на агроексперти от всички членки на блока, на която ще бъде подготвен по-детайлен отговор на руското ембарго. В момента регулаторите оценяват въздействието на санкциите върху отделните подсектори на земеделието и продукт по продукт, пише euractiv.com.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош прекъсна традиционната за август почивка на Еврокомисията, за да идентифицира алтернативни пазари. Чолош е уверен, че такива могат да бъдат намерени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

50
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... как ще е да е, не можах да го намеря, ще чакам да излезе нещо с трите на куп - да не губя време да ги гледам една по една ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хахаха:) то и порно има с едната от тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Гледах ги, нищо особено не са им циците, да си ги държат увити ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Сравнението с Китай, което предлагаш, наистина дава мн.широко поле за разсъждения и сравнения. Съпостави например китайския елит и държавници с тази пасмина, която караше локомотива в Русия през 90-те !! Там на практика за 10 години нямаше никаква държава, е кое и как да се развива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ама не съм сигурен, че масата хора в Русия имат против да е така. Остави Пичия Бунт и техните евенти...те просто искат да си покажат циците. ПС: ПрочетиЗа Китай на Кисинджър. Световният жандарм не само, че не им пречи, той им помага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Точно , наистина Китай направиха чудеса, но си наясно, че това стана, освен с китайската стратегическа и политическа мъдрост, но и с американските кинти и осигурения достъп до сериозни пазари , което е било част от някакви техен (на щатите) концепт. (това си мисля за отношенията им със световния жандарм).Руснаците след разпада на СССР, ги побутнаха точно в обратната на Китай посока (и както знаем те подадоха) и за 10 години постигнаха чудеса с отрицателен знак : чудеса на регреса ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Основен проблем при отмерването в света са различните мерки. Следователно, те следва да бъдат уравнени. Браво на руснаци и китайци, че не се ослушват като СТАРА Европа.СТАРА, СДУХАНА, КЕКАВА: Идва Резидент Банана, мрънка за санкции и Европа, като една от най-големите икономически сили, му клеква.И чака Русия, изгубила като нея самата лице, пред фалшивите им *** санкции, да клекне.И когато Русия не клеква, Европа започва да смърди че, видиш ли, я санкционирали.- На тяхно място, някой с чест и достойнство би си затраял.Би. Ама те си нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Чакай, чакай: "Русия е редувала". Да не искаш да кажеш, че и сега Русия се..."самоизолира"? - "СамоизолираТ" я. Глутница ***, начело с чичо Сам, всячески, опитва да изолира Русия.Да не би тя да наложи ПЪРВА санкции?Да не би тя да не обясни десетократно, че методът е контрапродуктивен?Да не би тя да свали боинга?Да не би тя да нападна...момент...Ирак, да речем? Или тя да искаше военно решение в сирия? Или в Египет? Или в Либия? Или в Тунис?Абе, много ви е избирателно зрението на някои: прашенка в чуждото око виждате, греда в своето-ниц.Отделно, ако някой най-последователно помагаше /като държавна политика/ на Китай, май пак не бяхме нито ние, нито Хамеликата, ами все същата, "самоизолираща" се Русия.Не казвам, че всичко там ми харесва но, ако големи икономики наскачат така с/у същите САЩ, дали последните няма да се ослушат, па също да отговорят с контрасанкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
А иначе аз искрено се възхищавам на китайците - за няма 30 г. се върнаха като икономика номер 1 в света . И това без *** една пушка - само дипломация и икономика . На тях "свтовния жандарм" не им ли пречеше , световната конспирация , долара и т.н. форумни лафове не ги ли спряха ? Просто истинска дългосрочна стратегия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
По принцип си прав . Русия исторически винаги е редувала цикли на самоизолация и отваряне към света . Кофтито е че винаги хората им са го отнасяли - дали сега това ще се случи не знам . Света е много различен вече и не може да се правят свободни исторически препратки За сега стратегията на САЩ - да купуват умните хора навсякъде по света им носи големи дивиденти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още