IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Брюксел ще води политически разговори с държавите от региона заради амбициите им да навлязат на руския пазар на храни

09:33 | 12.08.14 г. 80
Автор - снимка
Редактор
ЕС засилва дипломатическия натиск върху Латинска Америка заради руското ембарго

Европейският съюз (ЕС) планира да проведе разговори с латиноамериканските страни, за да ги убеди да не се възползват от блокирания износ на селскостопански продукти от Европа към Русия, пише FT, като се позовава на високопоставени длъжностни лица.

Изданието припомня, че Русия забрани вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ миналата седмица в отговор на наложените санкции. В момента Москва ухажва държавите от Латинска Америка и други страни за алтернативни доставки.

Някои държави и търговски групи вече заявиха, че ответните мерки на Русия им предлагат неочаквана възможност.

Бразилия много бързо издаде разрешителни на около 90 завода за месо и месни продукти за износ на пилешко, телешко и свинско месо за Русия. Чили пък изглежда ще бъде най-облагодетелстваната държава от руското ембарго върху износа на риба и рибни продукти от Европа.

Бразилия смята, че ще може да засили и износа си на царевица и соя на Русия.

Вълнението в селскостопанския сектор в Латинска Америка предизвиква безпокойство у Брюксел. “Ще говорим със страните, които биха могли да заменят нашия износ, и ще им покажем, че очакваме от тях да не се възползват несправедливо от сегашната ситуация”, коментира един от източниците на изданието.

Друг представител на ЕС заявява, че преговорите ще бъдат политически, като стремежът е да се подчертае значението на международното обединение на фона на ситуацията в Украйна, отколкото да се предявяват правни възражения срещу износа на хранителни продукти за Русия.

ЕС обяви дипломатическия протест на фона на представянето на подготовката на мерките за подпомагане на земеделски стопани, засегнати от руската забрана. Първи помощ ще получат производителите на праскови и нектарини, чиято дейност пострада и заради лошото време.

ЕС заяви също, че ще увеличи средствата на разположение за промоция на плодове.

В четвъртък ще се проведе и спешна среща на агроексперти от всички членки на блока, на която ще бъде подготвен по-детайлен отговор на руското ембарго. В момента регулаторите оценяват въздействието на санкциите върху отделните подсектори на земеделието и продукт по продукт, пише euractiv.com.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Дачиан Чолош прекъсна традиционната за август почивка на Еврокомисията, за да идентифицира алтернативни пазари. Чолош е уверен, че такива могат да бъдат намерени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

70
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
П.п. дали света ще остане статичен в зависимостите и влиянията, които съществуват м/у отделните играчи (това за което ти намекваш) или тези взаимоотношения ще тръгнат по някакъв път на трансформация (това, което аз се опитах да изложа като сценарий), смятам ще се диктува от обективните процеси : ако света (субектите от които е изграден) е узрял за такава трансформация/транзит, то тя ще се случи, ако ли не - системата ще се стреми да се върне към предходното си устойчиво състояние, обусловено от съответните обективни предпоставки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
С две ръце и два крака приветствам всякакви реални и съпоставими компенсация на загубите , които търпим, без значение от къде идва тази компенсация. По такъв начин смятам, че разсъждават огромната част от хората, още повече, когато става въпрос за процеси на които трудно бихме повлияли, заради малката си тежест като гео-политически и икономически субект. Това, което казваш конкретно за износа посока Украйна, явно ще тр. да се поровя и да направя съпоставки за да формирам мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Руските пазара ние ги изгубихме още като влязохме в ЕС - има доста писано за наказателните мита и за избирателните действия на тяхната сертификационна служба За мен по интересната страна е Украйна - за 2 години се издига от 25 място в износа ни до 13-то . Ако Русия я спечели със сигурност ще ни отреже от тоя пазар . Ако Щатите спечелят мисля че ще продължим да си изнасяме - със сигурност ще им свалят митата към нас и ще им изпеят песента за свободната търговия - това за нас е едни 40 млн. пазар на 500 км от Варна Иначе със всичко казано от теб съм съгласен на 100 % п.п. Страните който си изредил като потенциални съюзници на Русия са доста зависими от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Изгарянето на мостовете м/у руснаците и Европа (в това число и БГ), е следствие от офанзивата на щатите да изтласкат Русия от енергийния пазар на Европа и да ускорят работата по TTIP (Tранс атлантик Трейд енд Инвестмънт Партнършип), смятам, че това са обективната реалност и причинно-следствени връзки, без да се залита в някакви морални или емоционални категории: това справедливо ли е, добро ли е , лошо ли е, кой ни е симпатичен, кой не. Могли са щатите направили са го и ние явно нямаме много възможности да повлияем на резултата, но той е на лице: БГ икономиката загуби руски пари. Най-малкото (според мен) което следва да направим е, да поставим максимално твърдо пред партньорите си, претенции за механизми за компенсация на тези жизнено важни за оцеляването ни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"За мен главното е българския (моя) интерес"----------------------------Аз също като теб, най-много преживявам личните си финансови загуби, както и тези на сънародниците си. За руските пазари и руската клиентела сме под един знаменател с Европа, явно няма да имаме възможност за самостоятелна позиция , политика и маневри. Лошото е, че БГ като най-опосканата икономика, нямаме никакви резерви с които да посрещнем отпадането на тези входящи потоци, които първо не са малко като абсолютна цифра за нашата черга, второ имат асиметрично (силно неравномерно) регионално значение в страната ни, което също е доста сериозен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Русия няма достатъчно собствени капитали за да се развива------------При сценарий на самоизолация най-вероятния изход за руснаците е такъв какъвто казваш. Може да не е станало съвсем ясно, но мисля, че пътя си тр. да търсят в посока създаване и задълбочаване на икономически партньорства (по всички азимути, които се спрягат : БРИКС, Турция, Азия, Ю.Америка) и работа за обособяване на независим емисионен център, като източник на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Хъм , Русия няма достатъчно собствени капитали за да се развива ( като България ) . Затова или се опитва да извоюва максимума от сътрудничеството си с запада ( в стил китай ) или трябва да се капсулира ( въпросът е колко ще издържи населението ) . Проблема за мен е че едно трайно дестабилизиране на региона на черно море за нас е много негативен сценарии . За нас е по изгодна политиката на САЩ а не на Русия . Ако Русия овладее Украйна ние ще бъдем изтласкани от тоя пазар както се случи от руския . За мен главното е българския (моя) интерес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Това в голяма степен издава слабост"--------------------------------------------------------За това не може да се спори: да, путин е притиснат, което се явява и пряко доказателство за това, че се намира в по-слабата изходна позиция .... и това, което го очаква него и руснаците са много сериозни изпитания, това обаче е духа на времето в което живеем и ситуацията е продукт на обективни процеси.Аз просто не смятам, че путин и Русия са обречени, каквото мнение също циркулира в пространството. Част от доводите си по въпроса, опитах да изложа в разговора. Като едно допълнително уточнение на личната си позиция, мога да кажа, че възприемам изхода от ситуацията/кризата, като такъв с особено висока степен на неопределеност.А самата Украйна(като съдържание, което сме влагали в това понятие до момента) може би е "изтървана" не само за путин, но и за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Така е . Путин просто няма с какво друго да реагира освен с военна намеса . Това в голяма степен издава слабост , а не както се възприема от повечето като сила . Според мен Путин изтърва Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ето аз как виждам този паралел , който прокарваш м/у путин и ердоан: действията на даден субект (вкл. държава) се определят от една комплексна оценка на собствените възможности/капацитет за реакция в дадена ситуация (т.е. какво е по силите ни да предприемем) и отчитайки интересите и възприетите цели (т.е. конкретната реакция ще ни донесе ли повече ползи от негативи и ще развие ли изпълнението на целите ни). Путин (според мен с основание) разглежда стъпването на нато в Украйна, като най-висок риск от непосредствена военна инвазия на територията на Русия и в съответствие с оценката на този риск, противодейства (в съответствие с капацитета/възможностите си за реакция). Очевидно приемането на България в ЕС , първо: не се разглежда от турска страна като непосредствена заплаха за териториалната им цялост (най-малкото защото останахме без армия:) и второ: много е вероятно, анализа им да сочи, че конфронтирането с ЕС, по въпроса за приема на България да не им донесе никакви практически ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още