fallback

Европейските борси се върнаха към растеж

Инвеститорите се успокоиха от сигналите, че Москва няма да изпрати войски в Украйна

19:15 | 11.08.14 г.

Европейските пазари затвориха c повишения в понеделник, стимулирани от угасващите геополитически страхове и продължаващото възходящо движение на Wall Street.

Британският бенчмарк FTSE 100 добави точно 1% до 6 632,82 пункта, докато френският CAC 40 нарасна с 1,2% до 4 197,70 пункта. В Германия пък DAX се разшири с 1,9% до 9 180,74 пункта.

В Южна Европа испанският IBEX 35 и италианският FTSE MIB също се представиха отлично, покачвайки се съответно с 0,88% и 1,39 на сто до 10 193,50 и 19 460,67 пункта.

Инвеститорите се успокоиха от сигналите, че Москва няма да изпрати войски в Украйна. Същевременно Киев изглежда ще успее да си върне контрола над Донецк. Украинските военни сили постигнаха значителен пробив в региона, който е под командването на проруските бунтовнически сили.

Междувременно президентът Владимир Путин заяви, че Русия е съгласувала с Международния червен кръст изпращането на хуманитарна помощ на Украйна. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък предупреди Кремъл да не предприема никакви военни интервенции.

По-рано през уикенда пък президентът на САЩ Барак Обама даде зелена светлина за нови въздушни удари в Ирак срещу ислямските бунтовници. Това допринесе за повишаване на акциите на Wall Street, въпреки че Обама предупреди, че няма да има "бързо решение" на кризата.

Икономическият растеж в Германия се очаква да остане слаб през следващите месеци, показа последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Измерителят на бъдещата икономическа активност предполага, че растежът в повечето от развитите пазари ще остане около сегашните нива. Големите развиващи се икономики пък ще имат по-малък принос за световния икономически растеж, отколкото в годините след началото на финансовата криза от 2008 г. В резултат, глобалният растеж е малко вероятно да се покачи значително през тази година.

Aкциите на Banco Popolare затвориха с ръст от 8,49 на сто. Италианската банка оповести по-силни от очакваното тримесечни резултати.

Междувременно книжата на Bilfinger поскъпнаха с 4,46 на сто, след като строителното дружество посочи, че очаква "значително" по-силна втора половина на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още