fallback

Агроексперти от ЕС се събират на 14 август заради руското ембарго

ЕК трябва да реши дали да обезщети европейските земеделци за пропуснатите ползи и загубите от руските санкции

16:30 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Високопоставени експерти в областта на селското стопанство от всички страни на Европейския съюз (ЕС) ще се срещнат на 14 август в Брюксел, за да обсъдят и анализират последиците от руската забрана за внос на храни от Европа, съобщи днес Европейската комисия (ЕК), цитирана от Ройтерс.

Русия вчера забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва за ролята й в украинската криза, предава БТА.

В сегашния контекст най-важно е да се реагира правилно и бързо, ако ситуацията се изостри, посочи в съобщение еврокомисарят по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош.

ЕК също така създава група, която да анализира евентуалните последици за всеки сектор и да даде оценка каква подкрепа може да бъде оказана.

След експертната среща е възможно при необходимост да бъде свикана извънредна министерска среща на Съвета на ЕС, стана ясно след среща на Чолош и френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан льо Фол, съобщи Европейската комисия, цитирана по-рано от ИТАР-ТАСС.

Комисията трябва да реши и още един проблем - дали да обезщети европейските земеделци от фондовете на ЕС за пропуснатите им ползи от руските санкции.

Франция, която е един от основните земеделски производители в Европа и има изключително влиятелно селскостопанско лоби, е дълбоко обезпокоена от последствията на европейския пазар на селскостопанска продукция, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат на Русия се падат 10 на сто от целия износ на земеделска продукция на 28-те страни на ЕС на обща стойност 12 млрд. евро. Ако целият обем на тази продукция остане в Европа, това може да доведе до срив на цените и фалит на някои земеделски стопанства, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още