fallback

Банки връщат 4,15 млрд. евро на ЕЦБ следващата седмица

ЕЦБ прави проверки за качеството на счетоводните баланси на кредиторите

16:14 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

През следващата седмица банки ще върнат 4,15 млрд. евро по дългосрочни кредити на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като финансовата институция започна да таксува банките за това, че държат средствата си при нея и обеща още дългосрочни кредити, пише Ройтерс.

Сумата, която трезорите ще върнат на 13 август, е по-голяма от тази, която банките погасиха през тази седмица, а именно – 3,21 млрд. евро.

Банките в Европа не спират да връщат средствата по линия на дългосрочните операции по рефиннасиране на ЕЦБ от края на 2011 г. и началото на 2012 г.

Тенденцията ще продължи, тъй като финансовата институция прави проверки за качеството на счетоводните баланси на кредиторите. Те са последния кръг от широките по обхват стрес тестове, които извършва ЕЦБ в момента.

От ЕЦБ съобщават, че четири банки ще върнат 2,32 млрд. евро от първите дългосрочни операции по рефинансиране на 13 август, а шест трезора ще изплатят 1,83 млрд. евро от вторите дългосрочни операции по рефинансиране.

През юни Марио Драги и компания свалиха лихвения процент в еврозоната до рекордно ниските 0,15 на сто. Освен това ЕЦБ въведе отрицателен лихвен процент по банковите депозити и предприе още няколко мерки, за да стимулира кредитирането сред компаниите в еврозоната. Сред мерките попадат нова четиригодишна кредитна схема, с която ЕЦБ се надява, че ще накара банките да увеличат кредитирането.

Драги обеща да предприеме още действия, ако се наложи, с цел избягване на дефлация в японски стил. Вчера обаче ЕЦБ не измени текущия курс на паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още