fallback

Финландия може да потърси компенсации от ЕС заради санкциите срещу Русия

Ситуацията има потенциал – подчертавам: потенциал, да се превърне в икономическа криза 2.0, коментира премиерът на скандинавската държава Александер Стуб

11:41 | 07.08.14 г. 16

Финландия ще потърси финансови компенсации от Европейския съюз (ЕС), ако понесе непропорционален удар от наложените на Русия икономически санкции, съобщи премиерът на скандинавската страна Александер Стуб, цитиран от EurActive.com.

Русия е третият най-голям експортен пазар за Финландия, като търговията с тази страна представлява 10 на сто от общия обем на продажбите на страната в чужбина.

Същевременно руски туристи харчат годишно по около 2 млрд. евро във Финландия.

„Ситуацията има потенциал – подчертавам: потенциал, да се превърне в икономическа криза 2.0“, коментира Стуб пред репортери на пресконференция в Еспоо. Той подчертава, че индиректните последствия за скандинавската държава от санкциите срещу Русия също ще бъдат значителни.

От две години Финландия се опитва да се пребори със забавянето на икономиката заради проблемите в сектора на електрониката и хартиената промишленост. Икономисти очакват, че през тази година брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да се свива. Финансовото министерство на Финландия обаче очаква слаб растеж от 0,2% за годината.

Според Стуб Русия ще понесе по-тежък директен удар от ЕС от санкциите. Той очаква Москва да наложи ответни санкции, но посочва, че мерките на ЕС са били необходими и неизбежни (б. ред. изказването е преди решението на Путин за налагане на санкции срещу ЕС).

„Трябва да е ясно защо изпаднахме в тази ситуация. Това се случва, защото една държава нападна друга държава и скандално наруши международното право. Трябва да мислим за международното право“, коментира Стуб, визирайки анексирането на Крим през март.

Mалко след като зае премиерския пост Стуб предложи Финландия да изостави неутралитета си и да се присъедини към НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още