fallback

Германия спира оръжейна сделка с Русия за 100 млн. евро

Москва обяви, че ще компенсира германската част от проекта с руска продукция, но ще се обърне към съда за компенсация

18:47 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Германия отмени договор за доставката на боеви симулационен център за 100 млн. евро за Русия в момент, в който напрежението между европейските партньори по отношение на оръжейните сделки с Москва, включително договора за 1,2 милиарда евро с Франция за военни кораби, ескалира, пише Financial Times.

Федералното министерство на икономиката отмени договора от 2011 г. между най-големия оръжеен производител на страната Rheinmetall и Москва.

Решението на Германия да оттегли одобрението си за тригодишния договор се очаква да ускори опитите на Русия за намаляване на зависимостта от вносната военна техника. Същевременно то повдига отново и неудобната тема за договора за 1,2 млрд. долара между Франция и Русия за два доставка на два хеликоптероносача „Мистрал”, първият от които трябваше да бъде доставен в края на 2015 г.

Франция успя да договори изключване на този проект от обхвата на санкциите заради опасения, че отмяната на доставките ще доведе до загуба на работни места в корабостроителниците и ще навреди на репутацията ѝ на надежден контрагент. 

Същевременно обаче страната е изправена срещу усилени критики от Обединеното кралство, Полша и Балтийските държави заради този договор.

Решението на Берлин е отражение на влошеното напоследък отношение на Германия към Русия, която е обвинявана от ЕС и САЩ във въоръжена подкрепа за сепаратистите в Украйна. 

„Това решение на Германия е пример за останалите, особено за Франция. През 2010 г., когато контрактът бе договорен, политическата ситуация бе доста по-различна. Сега Русия наруши международното право и върви срещу законите за правата на човека с анексирането на Крим“, заяви заместник-шефът на парламентарната комисия по отбрана в Бундестага Карл Ламер, цитиран от FT.

Междувременно Русия обяви веднага след оповестяването на решението на Германия, че ще иска компенсация. Москва ще се обърне към съда заради нарушаването на договора, заяви заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов в понеделник, цитиран от новинарската агенция AFP.

Отказът не засяга графика на проекта, твърди Борисов пред руската агенция ИТАР-ТАСС. Той трябва да бъде завършен по план през септември. От руското министерство на отбраната отчитат, че така или иначе приносът на Rheinmetall възлиза на само десет на сто "и нашата индустрия може да компенсира това".

С решението си Германия надминава обявените санкции на Европейския съюз срещу Русия. Мерките, които бяха приети в края на миналата седмица, предвиждат мораториум върху продажбите на оръжие, но изключват вече договорените сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още