fallback

Швейцария не обмисля налагането на санкции срещу Русия

Берн иска да помогне за разрешаването на кризата в Украйна, посочи финансовият министър на страната

10:07 | 04.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарското правителство не обмисля налагането на санкции срещу Русия, защото това би застрашило потенциала на страната да служи като посредник в конфликта в Украйна. Това посочи пред местното издание Schweiz am Sonntag Йохан Шнайдер-Аман, ръководител на Финансовия департамент на Швейцария.

По думите му страната иска да помогне за разрешаването на кризата в Украйна. В момента Швейцария председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която участва в наблюдението и е посредник по кризата, припомня MarketWatch.

Кризата в Украйна премина на нов етап след атентата срещу самолета на Malaysia Airlines, който бе ударен по време на полет над Източна Украйна. Западът обвини за това проруски настроените сепаратисти, което доведе до нов кръг от санкции от страна на Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

Шнайдер-Аман припомни, че Швейцария не е взела участие в предишните санкции, като същевременно обеща Берн да предотврати всякакви опити за използването на нейната територия с цел заобикаляне на рестриктициите на ЕС. Някои от забранителните мерки за пътуване на ЕС ще се прилагат обаче и в Швейцария, тъй като страната е част от Шенгенското пространство, което позволява свободното движение без паспорти.

Швейцария е търговски и банков център за руснаците и руския бизнес. Около три четвърти от руския суров петрол и петролни продукти, предназначени за износ се търгуват през Женева според Женевската търговска и спедиторска асоциация (Geneva trading & shipping association – GTSA).

Според данни на Швейцарската централна банка пък депозитите на руски кредитори в страната са достигнали около 15,8 млрд. швейцарски франка към края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още