fallback

Европейските борси затвориха с понижения

Единствен на зелено от големите индекси затвори испанският IBEX 35

20:01 | 30.07.14 г.

С понижения за повечето водещи индекси приключи сесията на Стария континент в сряда. Във фокуса на инвеститорското внимание попаднаха новите санкции срещу Русия, поредната порция корпоративни отчети и по-добрите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 затвори със спад от 0,53% до 340,44 пункта.

Германският DAX изтри 0,62% и затвори при 9 593,68 пункта. В Париж CAC 40 се смъкна с 1,22% до 4 312,30 пункта, докато британският индекс FTSE 100 изгуби 0,50%, приключвайки сесията при 6 773,44 пункта. Единствен на зелено от големите индекси затвори испанският IBEX 35, който добави 0,33% до 10 937,40 пункта.

Във вторник Европейският съюз (ЕС) постигна съгласие за налагането на икономически санкции срещу Русия, като този път целта е петролната индустрия, отбраната и стоките с двойна употреба, както и чувствителни технологии. Забраните ограничават купуването на оборудване за добив на петрол, но не спират доставките на петрол и природен газ. 

Досега и ЕС, и САЩ налагаха санкции срещу определени лица от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. След свалянето на самолета на Malaysia Airlines обаче тонът срещу Русия се втвърди.

Същевременно отвъд Океана представените по-рано през деня правителствени данни показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ за второто тримесечие на годината се е повишил рязко – с годишен темп от 4% спрямо предходното. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и сигнализира за обрат от свиването на икономиката през първите три месеца.

По този начин и без това оптимистичните пазарните очаквания за ръст от 3% бяха категорично надминати. Спадът през първите три месеца на годината пък бе коригиран с 0,8 процентни пункта от 2,9 на 2,1 на сто. 

Акциите на Airbus затвориха с ръст от 3 на сто, след като компанията отчете 50% скок в нетната печалба за първото полугодие.

Капитализацията на Barclays нарасна с 4,25 на сто въпреки спада в тримесечната печалба на британската банка.

Книжата на Peugeot поскъпнаха с 6,04 на сто, след като производителят на автомобили представи покачване на печалбата от автомобилното си подразделение.

На макроикономическия фронт икономиката на Испания нарасна по-силно от очакваното през второто тримесечие. БВП на иберийската страна се разшири с 0,6% за периода април-юни спрямо първите три месеца на годината и с 1,2% на годишна база, което е най-рязкото покачване от 2007 г. насам. Анализатори очакваха ръстът на БВП за тримесечието да не надхвърли 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още