fallback

Русия се готви да налага мита върху стоки от Украйна

Заради европейската интеграция на страната Москва вече изисква от украинските производители да покриват стандартите на ЕС

16:27 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските власти се канят да налагат мита върху някои от стоките, внос от Украйна, съобщава ИТАР- ТАСС. В момента украинските производители внасят своите продукти на руския пазар свободно, без да се заплащат вносни мита. С промяна в законодателството обаче се предвижда налагането на мита на 130 вида стоки – хранителни и нехранителни. 

Според проектите на руското правителство мита ще бъдат налагани върху вноса на месо и месни продукти, някои млечни продукти, шоколад и шоколадови изделия. От нехранителните стоки с такси ще бъде облаган вносът на козметични продукти, строителни материали, автомобили, дрехи и други.

Преди дни премиерът на Русия Дмитрий Медведев е обяснил пред местни бизнесмени, че страната ще въведе защитни мерки по отношение на вноса на стоки от Украйна и Молдова във връзка с тяхната европейска интеграция.

„Обективно оценяваме негативните последствия от тези действия за нашата икономика. Смятаме, че тези рискове са достатъчно сериозни, особено що се отнася до техническото регулиране, стандартите и санитарния и фитосанитарния контрол“, е коментирал Медведев на срещата си с руски търговци.

Аналогични мерки за въвеждане на мита за вноса се подготвят и за Молдова, допълват още от ИТАР-ТАСС.

Междувременно в последните дни Русия наложи забрана за внос на няколко групи хранителни стоки от Украйна. С решение на комисията за защита на потребителите (Роспотребнадзор) от вчера е спрян вносът на консервирани плодове и зеленчуци и рибни консерви. Ограничението е свързано с „нееднократното нарушение на руското законодателство в частта му за защита на потребителите“, обясняват от регулатора.

На 28 юли пък ветеринарните власти (Россельхнадзор) забраниха вноса на мляко и млечни продукти от всички украински производители. Институцията вече предупреди Киев, че може да наложи забраната за внос на всякакви хранителни продукти, ако украинските предприятия не приведат производството си спрямо изискванията на Митническия съюз към вноса на стоки от ЕС.

От началото на годината до юни Украйна е изнесла на руския пазар храни на стойност 495 млн. долара. През тази година млечните продукти са основни в структурата на украинския износ за Русия със стойност от 106,3 млн. долара. На следващо място са продукти, съдържащи какао (63 млн. долара) и плодови сокове (21,5 млн. долара).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още