fallback

BASF с ръст от 12% на нетната печалба през второто тримесечие

Доброто представяне на немския химически гигант е застрашено от неясните перспективи за глобалната икономика и растящите геополитически рискове

10:56 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Немският химически гигант BASF SE отчита ръст от 12% на нетната си печалба през второто тримесечие. Индустриалната и химическата дивизия на дружеството допринасят за силния резултат, но на фона на неясните перспективи пред глобалния икономически растеж и нарастващите геополитически рискове, пише MarketWatch.

Нетната печалба за тримесечието нараства до 1,3 мрлд. евро, разминавайки се минимално с прогнозите на анализаторите, които очакваха положителен финансов резултат в размер на 1,45 млрд. евро.

Приходите са нагоре с 1% до 18,5 млрд. евро. Валутните колебания продължават да оказват натиск върху финансовите резултати. Печалбата преди лихви, данъци, такси и други еднократни ефекти се покачва с 9% до 2,71 млрд. евро.

Ръководството на BASF потвърждава прогнозата за своето финансово представяне през 2014 г., но сега предупреждава за ефектите от слабия световен икономически растеж заради нарастващите геополитически рискове.

„Заставаме зад прогнозите си за 2014 г. въпреки дори по-неблагоприятните валутни изменения и увеличаващите се политически рискове“, коментира междинните финансови резултати главният изпълнителен директор Курт Бок.

Мениджмънтът на компанията съобщава, че освобождаването на търговията с природен газ и бизнеса с натрупването на запаси чрез сключването на споразумение за размяна на активи с руския газов гигант Газпром ще бъде забавено и осъществено някъде през есента на 2014 г.

„Сложното юридическо разделяне на процеса, включващо създаването на нови дружества в Русия, Холандия и Германия отнема повече време от първоначално очакваното," заявява главният финансов директор Ханс-Улрих Енгел.

В сряда щатският конкурент Dow Chemical Co. реализира по-добри от прогнозното приходи благодарение на ръст във всички сегменти.

Към 10:35 часа българско време акциите на BASF поевтиняват с 3,33% до 80,79 евро. От началото на годината книжата на дружеството са поскъпнали с 9,43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още