fallback

Philips отчете 23% спад на печалбата през второто тримесечие

Компанията изтъкна слабостта на някои пазари, валутните колебания и спирането на завода в Кливлънд

10:33 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Холандският производител на електроника Philips обяви 23% спад на нетната си печалба през второто тримесечие на годишна база до 242 млн. евро, съобщава MarketWatch.  Компанията изтъкна неблагоприятните валутни колебания и спирането на завода за здравни продукти в Кливлънд, САЩ, като посочи, че печалбата трябва да се подобри през второто тримесечие на годишна база.

Продажбите през тримесечието са се понижили с 6% на годишна база до 5,29 млрд. евро. Като се изключат валутните ефекти продажбите са без промяна, като при потребителската електроника растат със 7%, в осветителния бизнес повишението е с 1%, докато при здравните продукти има спад от 3%. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за второто тримесечие е спаднала с над 30% на годишна база до 415 млн. евро., отчасти заради слабото представяне при здравните продукти, но е надвишила последните прогнози за 400 млн. евро.

„През второто тримесечие продължихме да изпитваме затруднения, сред които слабост на някои пазари, неблагоприятни валутни колебания и доброволното спиране на завода ни за здравни продукти в Кливлънд“, коментира ван Хутен.

„Макар че 2014 се очаква да е предизвикателна година, ние предвиждаме EBITDA на групата, без разходи за преструктуриране, придобивания и др., през второто тримесечие да се повиши на годишна база“, каза той, като потвърди ангажимента към постигането на финансовите цели за 2016 г.

Диверсифицираният производител, чиито продукти варират от кухненско оборудване до болнични скенери, е в процес на съкращаване на разходи и продажба на активи, с цел фокусиране върху малък брой дейности с по-високи маржове.

Наскоро компанията обяви планове да отдели осветителния бизнес и да постави поделението за здравни продукти (най-големият й бизнес) под директното ръководство на главния изпълнителен директор Франс ван Хутен, за да насърчи по-бърза промяна на фона на спадащи продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още