fallback

Бизнесът е скептичен за състоянието на европейската икономика

Подновените притеснения за Европа се пренасят и към останалата част от света, показа анкета на Bloomberg

12:54 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международните инвеститори споделят мнението, че икономиката на еврозоната се намира в най-тежкото си състояние в последната повече от година. Според мнозина Европейската централна банка не прави достатъчно, за да помогне да избавяне от кризата, предава Bloomberg.

Повече от един от всеки трима описва икономиката на региона като влошаваща се, което е най-много от месец май 2013 г., когато Европа излезе от рецесията. 77% пък посочват като най-голяма заплаха изпадането в дефлация.

"Икономиката на еврозоната се влошава", посочи Cирил Блез, вицепрезидент на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA в Мадрид и участник в анкетата. "Европейските банки имат желание да намалят задлъжнялостта си. По думите му обаче кредиторите не трансформират евтините пари на централната банка в заеми за бизнеса.

Подновените притеснения за Европа се пренасят и към останалата част от света според тримесечната анкета на Bloomberg. Повече от една трета от запитаните очакват подобрение на глобалната икономика, като равнището е най-ниското от ноември миналата година насам. Според 44 на сто икономиката е стабилна, а по-малко от един на всеки пет очаква влошаване.

В стремежа си да укрепи 18-членната еврозона Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе безпрецедентен набор от мерки през миналия месец, включително рекордно нисък референтен лихвен процент, отрицателна лихва върху банковите депозити и нови евтини заеми за банките. Въпреки тези стъпки три от десет анкетирани казват, че паричната политика на ЕЦБ все още е твърде ограничаваща. Почти 40 на сто вярват, че позицията на централната банка е правилна, докато по-малко от един на всеки четири мисли, че е твърде агресивна.

"Аз съм скептичен, че властите признават проблемите напълно, а политиката ще продължи да изостава от събитията", посочи Майк Йенсен, главен инвестиционен директор на британски пенсионен фонд.

Въпреки песимизма около ситуацията в еврозоната пазарът е благосклонен към президента на ЕЦБ Марио Драги, като почти три четвърти от анкетираните са доволни от работата му. Равнището от 67 на сто е най-доброто от поемането на поста от страна на италианеца през ноември 2011 г.

Песимизмът в анкетата за еврозоната не е толкова широко разпространен, както в миналото, когато инвеститорите поставяха под въпрос бъдещето на валутния блок. 36% от анкетираните в последното проучване описаха икономиката на региона като стабилна. През декември 2011 г., по време на разгара на кризата с еврото, 9% заеха тази позиция, докато 87 на сто виждаха предстоящ крах на европейския валутен съюз. 

Повече по темата – в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още