fallback

Русия и ЕС се договориха за нов кръг от преговори по газовите доставки

"Южен поток" ще бъде част от разговорите, планира руския енергиен министър Александър Новак

09:45 | 12.07.14 г.
Автор - снимка
Създател

До края на следващата седмица ще има нов кръг от преговорите между Русия и ЕС за газовите доставки през Украйна, съобщава руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР – ТАСС.

Точната дата не е определена, но срещата ще се състои на 17-18 юли в Москва, допълни още Новак. Той посочи още, че руската страна планира „Южен поток” също ще бъде част от преговорите с европейските чиновници.

През последните седмици Москва оказва сериозен натиск за реализацията на проекта. Външният министър на Русия Сергей Лавров направи няколко визити в страните, през чиято територия ще минава газопровода. В Сърбия беше подписан и договор с дъщерната компания на „Газпром” – „Центргаз”, за цялостната реализацията на проекта на сръбска територия.

В края на юни, по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Австрия, „Газпром” и OMV подписаха споразумение за проектна компания South Stream Austria. Компанията ще бъде натоварена с изграждането на газопровода на австрийска територия.

У нас на този етап работата е спряна заради започнала наказателна процедура относно неяснотите по избора на изпълнител на „Южен поток” в България. Уверенията на нашите власти обаче са, че работата ще продължи след като бъдат изчистени проблемите.

Като цяло Брюксел е против реализацията на проекта в сегашния му вид. Причината са нарушенията по отношение на Третия либерализационен пакет . Работна група между ЕС и Русия трябва да изглади проблемите и да направи „Южен поток” съвместим с европейското законодателство. Заради кризата в Украйна обаче работата на експертите спря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още