fallback

Експерти очакват поскъпване на емисиите СО2 до края на годината

През 2013 година емисиите по схемата за търговия с парникови газове на ЕС достигнаха рекордно ниска стойност

21:23 | 11.07.14 г.

Емисиите въглероден диоксид, търгувани по европейската схема ETS, ще поскъпнат до края на годината, прогнозират експерти, цитирани от Bloomberg. Според UBS цената ще се повиши със 71% до края на 2014 година, а анализаторите на Societe Generalе очакват цените да се повишат с 11%.

Цената на емисиите достигна най-ниското си ниво през 2013 година – 2,46 евро за тон. От тогава обаче европейските власти предприеха редица ограничителни мерки по отношение на разпределението на безплатните квоти от емисиите и така цената тръгна нагоре.

Според осреднените прогнози, събрани от Bloomberg до декември 2014 година емисиите въглероден диоксид ще достигнат цена от 7,50 евро за тон. По време на днешната търговия в Лондон емисиите за декември се търгуваха при цена от 5,75 евро за тон, което е ръст от 0,9% спрямо вчера.

Европейската схема за търговия с емисии въглероден диоксид предвижда отпускането на безплатни квоти за близо 13 хил. компании в общността. Ако тези количества не са им достатъчни, те трябва да си ги закупят. Целта е да се стимулират инвестициите в инсталации, намаляващи емисиите, които увреждат околната среда.

Заради кризата обаче търговията с емисиите замря и схемата не изпълнява целта си, защото цената вече не е стимул за намаляване на замърсяването.

По тази причина и от властите в Брюксел предприеха действията за ограничаването на безплатните квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още