fallback

Banco Espírito Santo може би има капиталов недостиг от 2-3 млрд. евро

Възможно е спасяване в кипърски стил на португалската банка, която вчера предизвика разпродажби на европейските борси, смята банкер

11:17 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Banco Espírito Santo (BES), опасенията за финансовото състояние на която вчера предизвикаха разпродажби на европейските борси, има недостиг на капитал от 2-3 млрд. евро, заявява пред Financial Times банкер, който е работил тясно с банката. Според него най-вероятната развръзка е някакъв вид държавна помощ, тъй като частно подпомагане ще отнеме твърде дълго. Той смята, че е възможно спасяване на банката в кипърски стил, при което необезпечените кредитори на BES и някои големи депозанти може да тансформират вземанията си в капитал. Това обаче не би било толкова приемливо политически, отколкото традиционно спасяване, посочва банкерът.

BES е единствената от трите най-големи публични банки в Португалия, която не е получила капиталова инжекция по време на тригодишната международна спасителна програма за страната, която изтече през май. 12 млрд. евро от помощта бе заделена в подкрепа на банките, като половината от тях все още не са използвани.

Според банкер в Лисабон отказът от държавни заеми от страна на BES, който преди се интерпретираше като стремеж към независимост, сега може да се изтълкува от някои инвеститори, че е бил опит за по-малка прозрачност. Португалската централна банка и министри от правителството настояват, че Banco Espírito Santo (BES) – най-голямата публична банка в страната по размер на активите, не е в опасност заради безпокойстовот около групата Espírito Santo – най-големият акционер в BES. Уверенията обаче засега не успяха да успокоят инвеститорите. Вчера акциите на BES спаднаха със 17% и предизвикаха разпродажби на европейските борси преди търговията с тях да бъде спряна. По-рано вчера Espírito Santo Financial Group (ESFG), чрез която групата Espírito Santo държи 25% в BES, прекрати търговията със своите акции и облигации. Спрямо миналия месец акциите на BES и ESFG са загубили половината от стойността си.

„Ако BES и португалските регулатори убедят пазара, че банката е защитена от проблемите на групата Espírito Santo, то тя ще се окаже подценена и ще възстанови пазарната си капитализация“, коментира Питър Гарнри, стратег в Saxo Bank. Инвеститорите обаче остават обезпокоени от липсата на яснота доколко BES е изложена към групата Espírito Santo. Компанията майка в групата - Espírito Santo International, е под наблюдение, след като по-рано през годината бяха установени „сериозни счетоводни нередности“ и „изключително негативна“ финансова ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още