fallback

Конфликтът в Украйна е засегнал германския растеж

Германското икономическо министерство предупреди за забавяне през второто тримесечие, но цялостният положителен тренд не е засегнат

21:33 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германското министерство на икономиката днес предупреди, че растежът в страната през второто тримесечие се е забавил зарди конфликта между Украйна и Русия и небичайно слабото повишение на активността през пролетта след меката зима, но подчерта, че цялостният положителен икономически тренд не е засегнат, съобщава Wall Street Journal.

Предупреждението на минстерството показва, че конфликтът между Запада и Русия относно Украйна вече засяга германските компании, най-големите от които имат силно присъствие на руския пазар. Износът е пострадал в периода януари-април, след като експортът към страните от бившия Съветски съюз е спаднал с 16% на годишна база, посочи министерството. В доклада обаче се казва, че перспективите за икономиката остават благоприятни след по-слабото второ тримесечие, тъй като бизнес нагласите са позитивни. Прогнозите на правителството са за растеж от 1,8% през тази и 2% през следващата година.

Най-голямата европейска икономика ще обяви данни за растежа през второто тримесечие на 14 август. БВП се повиши с 0,8% първото на тримесечна база – най-голямото увелиение от 2011 г.

Финансовото министерство от своя страна подчертава стабилната фискална ситуация. Според него Германия ще отчете бюджетен излишък (+0,6%) през 2016 г. – една година по-рано от досега предвижданото. Министерството очаква блансиран бюджет през 2014 и 2015 г. и излишък от 0,5% през 2017 и 2018 г. Публичният дълг тази година ще се понижи до 76% от БВП след 78% през миналата, като се очаква плавно да спадне до 65% през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
fallback