fallback

Исландия се насочва към премахване на капиталовия контрол до края на годината

За целта Рейкявик нае консултанти, които да помогнат в преговорите с кредиторите на банките

10:23 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Исландия нае консултанти, които да помогнат на островната страна в преговорите ѝ с кредиторите на банките. Целта пред местните власти е премахването на капиталовия контрол, които е в сила от началото на финансовата криза през 2008 г., предава Financial Times.

Северната страна се довери на Лий Бучхейт – водещ адвокат от базираната в Ню Йорк кантора Cleary Gottlieb и специалист в сферата на публичните задължения, Ан Крюгер – бивш високопоставен служител на Международния валутен фонд (МВФ), и консултантското дружество White Oak Advisory.

Исландският финансов министър Бярни Бенедиктсон посочи в сряда, че постигането на споразумение с кредиторите на банките е приоритет за правителството. По думите му това е едно от най-големите негативни наследства на кризата в страната.

"Ще се опитаме да постигнем решение през следващите месеци. Надявам се, че 2014-та ще е годината, в която ще оставим това зад нас", посочи Бенедиктсон.

Трите основни исландски банки – Kaupthing, Landsbanki и Glitnir, се сринаха през 2008 г. под натиска на дълговете в размер на 85 млрд. долара. Същевременно кредиторите им желаят да възвърнат активи на стойност около 24 млрд. долара, контролирани официално от трите банки, а косвено – и от исландското правителство.

Постигането на споразумение с тези кредитори е от жизненоважно значение за премахване на капиталовия контрол. Подобен ход би бил важен за правителството, което продължава да е под натиск и от "токсичните" банкови активи в размер на около 8,41 млрд. долара.

Лий Бучхейт консултира Исландия от началото на финансовата криза. Експертът има опит и в подпомагането на Гърция в опитите ѝ да преструктурира дълговете си.

Ан Крюгер имаше блестяща кариера като главен икономист на Световната банка и първи заместник-управляващ директор на МВФ. Те бе сред архитектите на механизма за преструктуриране на държавни дългове, който бе прекратен под натиска на САЩ. Крюгер е и професор по международна икономика в Johns Hopkins School във Вашингтон.

White Oak е бутикова консултантска фирма със седалище в Лондон, която помогна на няколко по-малки страни да преструктурират дълговете си, в това число Сейнт Китс и Невис, Белиз и Гренада.

Исландия също така назначи JPMorgan да спомага за покачването на кредитния рейтинг, които страната желае да покачи до по-висок инвестиционен клас.

"Ангажиментът на тези чуждестранни консултанти е част от работата на правителството за облекчаване на икономиката и премахване на капиталовия контрол, което е една от най-важните ни задачи. Усилията са насочени към намиране на цялостно решение чрез всички аспекти на управлението на капитала, включително уреждане на имотите в ликвидация", отбелязаха от исландското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още