fallback

Оправдан ли е силният ръст на европейските борси?

Пазарите вървят нагоре на своя глава, смятат експерти

12:19 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската икономика се измъкна от най-мрачните дълбини на кризата, което предизвика прилив на фондовите пазари в региона. Въпреки това някои анализатори поставят под въпрос дали подемът не изпреварва прекалено много възстановяването на икономиката.

"Скритата сила на Европа не е толкова стабилна", въпреки че икономиката в региона излезе от зоната на рецесията през тази година, посочи Пиюш Гупта, главен изпълнителен директор на DBS Group – най-голямата банка в Югоизточна Азия. "Пазарите вървят нагоре на своя глава", допълни той.

Експертът изтъкна, че въпреки че спадът в доходността на държавните облигации в периферните страни е положителен сигнал, понижението вероятно е дошло на фона на мерките за облекчаване от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Испания достигна 2,69%, докато в Италия нивото спадна до 2,86%. За сравнение, двете страни постигнаха нива над 7% в началото на 2012 г.

В Португалия пък доходността по 10-годишните ДЦК спадна до около 3,6% в ​​сравнение с достигнатите над 15 на сто в началото на 2012 г., пише CNBC.

Въпреки опасенията за раздуване на ценови балон в региона, много от мениджърите продължават да са оптимисти за ситуацията на Стария континент. 43 на сто от мениджърите на фондове по света са оптимистично настроение спрямо акциите от еврозоната, като делът е най-високият в последните седем месеца и вторият най-голям от юли на 2007 г. насам, според данните на Bank of America-Merrill Lynch.

Според друго изследване на Jefferies взаимните фондове и борсово търгувани фондове (ETFs), фокусирани върху развита Европа, са постигнали приток на капитали в размер на 56,37 млрд. долара досега през тази година.

Въпреки това Гупта не е сам в загрижеността си относно разширенията на борсите в Европа. През миналата седмица японската Nomura Bank понижи оценката си за европейските книжа до "неутрална" от "надпазарна".

Съществуват обаче и други признаци, че доверието в пазарите на континента губи позиции.

Проучването Bank of America-Merrill Lynch показа още, че 6 на сто от мениджърите на европейските фондове смятат акциите от региона за надценени, като процентът е най-високият от 2000 г. насам. Други 21 на сто пък са по-скоро песимистично настроени за перспективи в предстоящите 12 месеца.

От Nomura отбелязаха също, че са разочаровани от темпа на икономическото възстановяване на региона.

"Все още очакваме положителна доходност в абсолютно изражение, така че от гледна точка на разпределението на активите все още инвеститорите предпочитат европейските акции пред европейските държавни облигации", изтъкнаха от японската банка.

Експертите запазиха очакванията си за ръста на европейски борси (без Великобритания) от 7% оттук до края на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
fallback