fallback

Германия арестува двоен агент по подозрения в шпионаж

По непотвърдена информация арестуваният е работил в германската разузнавателна агенция, като е наблюдавал разследването на Бундестага за подслушванията

22:18 | 04.07.14 г.

Германските власти са арестували един заподозрян двоен агент, работещ за САЩ, за които се смята, че е наблюдавал разследването на Бундестага заради скандала с подслушванията, съобщава FT, като цитира германски медии.

Това се очертава като най-новия проблем, който би могъл да нанесе нов удар върху германо-американските отношения, след като миналата година стана ясно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

Федералният прокурор на Германия потвърди, че е бил арестуван 31-годишен германски гражданин. Мъжът е в ареста по подозрения, че работи за чуждестранна разузнавателна агенция.

Твърдения, че арестуванията е работил в германската разузнавателна агенция се появиха първо в Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR. Bild съобщава, че мъжът е събирал документи в продължение на две години и ги е продавал.

Германски политик, пожелал анонимност, коментира пред FT, че още не е установено за коя страна е работел арестуваният.

Германската парламентарна комисия, която разследва американската Агенция за национална сигурност, обяви, че ще обсъди ареста. Тази седмица комисията изслуша Уилям Бини и Томас Дрейк, бивши служители в Агенцията, по случая с подслушването на Меркел. Председателят на комисията Патрик Сенсбург обаче отказа да коментира подробности с мотива, че парламентарните дискусии са поверителни.

Говорителят на канцлера Меркел съобщи, че е бил информиран за ареста, но отказа да коментира съобщенията, че мъжът е служител на германското разузнаване. Говорителят на канцлера отказа да коментира и дали въпросът е бил обсъден в телефонен разговор между Меркел и президента на САЩ Барак Обама.

Като цяло отношенията между САЩ и Германия се успокоиха през последните месеци, след като избухна скандалът около подслушването на телефона на Ангела Меркел през миналата година, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
fallback