fallback

ЕЦБ ще държи лихвите ниски колкото е необходимо

Банката е ускорила работата по програмата за изкупуване на активи, коментира председателят и Марио Драги

19:06 | 03.07.14 г. 1

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвите ниски колкото е необходимо, потвърди председателят на банката Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

“Основните лихвени проценти на ЕЦБ ще останат на сегашните нива за продължителен период от време”, посочи Драги на традиционната пресконференция във Франкфурт след заседанието на Управителния съвет, на което очаквано основната лихва остана 0,15% и не бяха гласувани други стимули за икономиката.

Периодът, за който основната лихва ще остане на рекордно ниско равнище, ще зависи от средносрочните перспективи за инфлацията, коментира председателят на ЕЦБ. Той потвърди, че очаква инфлацията постепенно да започне да се повишава към нивото от 2%, което Централната банка цели.

Миналия месец ръководството на банката обяви серия от мерки за борба с опасността от дефлация в еврозоната, припомня агенцията. Пакетът включва и нова кредитна линия за банките, за да се насърчи кредитирането за домакинствата и фирмите (т. нар. дългосрочни операции за рефинансиране – LTRO).

Драги разясни, че банките ще получат достъп до 1 трилион евро по линия на дългосрочните операции за рефинансиране, като усвояването им ще зависи от инфлацията и темповете на растеж. Банките ще могат да кандидастват всяко тримесечие за разпределяне на заемите, а със средствата да се финансира бизнесът.

Финансовите институции се предвижда да получават средствата при диференциран лихвен процент, в зависимост от това дали продължават процеса по намаляване на задлъжнялостта, или са засилили кредитирането за частния сектор.

На пресконференцията Драги коментира, че безработицата в еврозоната остава висока, а кредитите за частния сектор намаляват. Според него страните от валутния блок не трябва да се отказват от фискалната консолидация, но трябва да я проектират така, че да подпомага растежа.

Той подчерта, че геополитическите рискове, както и ситуацията в нововъзникващите пазарни икономики и на световните финансови пазари, имат потенциал да повлияят негативно на икономиката на еврозоната, включително чрез влиянието им върху цените на енергията и глобалното търсене на продукцията на еврозоната, посочва Ройтерс.

Драги коментира още, че ЕЦБ е ускорила подготовката на програмата за изкупуване на активи, като потвърди, че институцията е готова да предприеме неконвенционални мерки в борбата с ниската инфлация при необходимост.

Драги обяви на днешната пресконференция, че от следващата година ЕЦБ ще започне обявява решенията си за лихвените проценти на всеки 6 седмици, както и да публикува протоколите от срещите на ръководството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още