fallback

Пазарите в Европа получиха стимул от икономическите данни от Китай и САЩ

Инвеститорите пренебрегнаха разочароващите данни за производствената активност и безработицата в еврозоната

19:45 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на водещите борси в Европа навлязоха в третото тримесечие с повишения. Инвеститорското настроение бе стимулирано от позитивните икономически данни от Китай и САЩ, които засенчиха тези за икономиката на еврозоната. Санкциите срещу френската банка BNP Paribas също не останаха незабелязани от пазарните участници, пише CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,86% до 1 382,35 пункта. В Лондон FTSE 100 днес е нагоре с 0,87% до 6 802,92 пункта. Немският водещ индекс DAX финишира с ръст от 0,71% до 9 902,41 пункта.

Във Франция САС 40 отбеляза повишение от 0,87 на сто до 4 461,12 пункта. Испанският IBEX 35 добави 0,77% към стойността си до 11 007,80 пункта.

Активността в производствения сектор на Китай достигна 7-месечен връх през юни според данните на HSBC. Изготвяният от британския кредитор индекс на мениджърите по доставките достигна ниво от 50,7 пункта през юни в сравнение с 49,4 пункта през май. По-рано през деня китайското правителство представи своя собствен PMI индекс, който нарасна от 50,8 пункта през май до 51 пункта през юни, каквито бяха и пазарните очаквания.

Новините подкрепиха инвеститорската активност най-вече във Великобритания, тъй като редица добивни компании, попадащи в състава на FTSE 100 имат големи експозиции към Поднебесната империя. Поради тази причина акциите на добивните компании поевтиняха най-силно на борсата в Лондон. Книжата на Rio Tinto получиха подкрепа след присъдена положителна оценка. Днес те поскъпнаха с 3,02%.

Борсовата активност в Европа и САЩ се ускори след публикуването на данните за промишлените поръчки в САЩ. Те нараснаха до 6-месечен връх. Освен това през май разходите на строителните компании са били с 0,1% повече.

Производствената активност в еврозоната се сви през юни, удряйки ново 7-месечно дъно според последните данни на Markit Economics. Индексът на мениджърите по доставките за валутния блок отстъпи до 51,8 пункта през шестия месец на годината след постигнатите през май 52,2 пункта. Пазарните нагласи бяха за равнище от 53,4 пункта. И все пак въпреки трите поредни месеца на забавяне измерителят отбеляза 12-ия си пореден месец на експанзия – над прага от 50 пункта.

Равнището на безработицата в 18-членната еврозона не се измени през май, оставайки под пазарния консенсус. Водещият индикатор, измерващ безработните лица като процент от работната сила във валутния съюз, запази позиции при 11,6% през петия месец на годината. Пазарните нагласи бяха за лек ръст до 11,7 на сто. През същия период на миналата година нивото на безработицата в еврозоната достигна най-високия за всички времена процент от 12 на сто.

Най-голямата френска банка BNP Paribas ще плати рекордна глоба в САЩ в размер на 8,83 милиарда долара заради нарушаване на американските санкции. След седмици на преговори с властите европейската банка призна, че е извършила съответните престъпления, с което трезорът прие да плати сумата. В замяна BNP ще може да спаси лиценза си за банкиране в САЩ и да продължи да осъществява доходоносни сделки на американския пазар.

Това е най-високата налагана глоба за европейска банка заради нарушаване на американските санкции. Американските власти обвиняват BNP, че при някои сделки са нарушили американски санкции срещу Судан, Иран и Куба. Френското правителство е реагирало с облекчение на присъдата на BNP Paribas.

Очевидно и пазарните участници, тъй като днес акциите на банката поскъпнаха с 3,6% до 51,33 евро. Анализаторите очакваха, че глобата ще надхвърли дори 10 млрд. долара, но останаха доволни, че ръководството ще спази ангажимента си за изплащане на дивиденти.

Книжата на Daily Mail and General Trust поскъпнаха с близо 2% след положителна оценка от Barclays.

Ocado се върна към печалбата през първото полугодие, съобщи британският онлайн търговец. Въпреки това капитализацията му се сви с 4,4%. През последните месеци книжата на Ocado се нареждат сред най-добре представящите се в Европа, пише CNBC.

В Германия книжата на BMW финишираха с ръст от 0,4 на сто при цена от 92,59 евро за брой. Днес Ройтерс съобщи, че немският концерн ще произвежда по 150 000 коли на ден в новия си завод в Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 19.08.22 г.
fallback