fallback

Русия даде разрешение за строеж на сухопътната част на "Южен поток"

South Stream Transport започна подготовка за изграждането на съоръженията, предвидени по проект на руския бряг на Черно море

12:32 | 01.07.14 г.

Руското министерство на строителството и жилищно-комуналното стопанство издаде разрешение за строежа на частта на “Южен поток“, разположена на руския бряг на Черно море, съобщи проектната компания, натоварена да построи морската част на газопровода – South Stream Transport.

След издаването на това разрешение компанията вече започна подготовката по изграждането на съоръженията на газопровода на сушата, които ще осигурят връзката с газопреносната мрежа на „Газпром“. Тръбите ще бъдат разположени в четири микротунела с диаметър около 2 метра и дължина 1,4 километра, които позволяват по-добра защита на околната среда. Същата технология ще бъде използвана и при излизането на тръбите на брега край Варна.

Полагането на тръбите в руските териториални води на Черно море е планирано да започне през ноември 2014 година след като се получи разрешение за тази дейност от Министерството на природните ресурси и екологията.

Припомняме, че през март 2014 година „Южен поток“ получи положителна Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от страна на Русия. Одобрение има и от българска страна. Преди дни обаче новоизбраният министър на околната среда и водите Станислав Анастасов коментира, че оценката е атакувана в съда от група неправителствени организации, което спира работата по проекта в морската му част, докато не се произнесе съдът.

Като цяло развитието на проекта "Южен поток" на българска територия е замразено след заплахата за санкции от страна на Европейската комисия. До 4 юли правителството трябва да даде отговори на запитванията на комисията, свързани с организирането на процедурата по избор на изпълнител на сухоземната част на газопровода на българска територия.

Това е само първата част от наказателната процедура, която ЕК стартира срещу България за проекта. Ако отговорите бъдат удовлетворителни, процедурата ще бъде закрита. Ако не - страната ни може да бъде осъдена на тежки санкции в Съда на ЕС, ако не изпълни изискванията на Брюксел по казуса.

Брюксел започна и още една процедура, т.нар. „пилотна“, свързана с проекта. Тя касае готвени законодателни промени, които дефинират понятието „морски газопровод“. Автори на поправката са депутатите от „Коалиция за България“ Таско Ерменков и Явор Куюмджиев и според тях целта е хармонизация на европейското законодателство с българското в тази област. Опасенията на Брюксел обаче са, че с поправката се създават изключения, които могат да поставят „Южен поток“ извън европейското законодателство.

В момента ЕС и Москва спорят доколко „Южен поток“ като международен проект трябва да се подчинява на директивите и законодателството в общността. Проектът противоречи в три точки на Третия енергиен пакет, целящ либерализацията на пазарите. А именно – недопускане на трети страни да доставят своя суровина по газопровода, доставчикът на суровината - „Газпром“, е и собственик на мрежата, както и че няма независим орган, който да определя транзитните такси по газопровода.

Проблемите около българската част от трасето на „Южен поток“ обаче не спира работата по проекта. През юни Сърбия даде гаранции на Москва, че не се отказва от предварителните планове за реализацията на проекта, а няколко дни по-късно Австрия подписа споразумение за завръщане в „Южен поток“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още