fallback

Европейските инвеститори реагираха негативно на данните за инфлацията

Пазарните участници остават в очакване на реакцията на ЕЦБ

18:56 | 30.06.14 г.

Водещите фондови пазари на Стария континент приключиха последната търговия за полугодието с отстъпления, засегнати от представените по-рано през деня данни за инфлацията в еврозоната през юни.

В края на сесията германският DAX 30 се покачи с 0,18% до 9 833,07 пункта, британският FTSE 100 изтри 0,2 на сто до 6 743,94 пункта, а френският CAC 40 отписа 0,07% до 4 433,82 пункта. В Испания пък IBEX 35 се смъкна с 0,33% до 10 923,50 пункта.

Инфлацията в еврозоната е останала стабилна през юни на ниво от 0,5% на годишна база, показаха предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат. Най-силно през месеца са се увеличили цените на услугите – с 1,3% на годишна база спрямо ръста от 1,1% през май.

През юни цените на енергията са нараснали с 0,1% на годишна база, след като през май останаха без промяна, докато цените на храните, алкохола, тютюна и тютюневите изделия са се понижили с 0,2% спрямо ръста от 0,1% през май.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви основния си лихвен процент. В началото на този месец институцията понижи ставката до 0,15% и въведе отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките.

След песимистичните последни данни експертите очакват централната банка да започне да изкупува и активи, за да предотврати продължителна дефлация в държавите от европейския валутен блок.

Други макроданни от континента показаха, че продажбите на дребно в Германия през май са спаднали за трети пореден месец. Оборотът на търговците се е свил 0,6% на месечна база спрямо ревизираното в посока надолу понижение от 1,5%, отчетено през парил. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,8 на сто.

За първите пет месеца на 2014 г. в реално изражение оборотите на търговците на дребно са се покачили с 1,4%, а в номинално – с 2,2 на сто повече спрямо същия период на предходната година.

Холандският конгломерат Philips добави 4,3% към капитализацията след новината за преструктуриране на групата.

Акциите на Vestas поскъпнаха с 5 на сто, след като датската група получи значителна поръчка от САЩ за нови турбини.

Производителят на напитки Diageo бе сред най-големите печеливши компоненти на FTSE 100, добавяйки 1,3% на фона на слуховете за възможно сливане с британската SABMiller.

Акциите на EasyJet поевтиняха с 5,6%, след като Bank of America Merrill Lynch понижи с една степен оценката си за авиокомпанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още