fallback

BP и Роснефт подписаха споразумение за 1,5 млрд. долара

5-годишната сделка е за доставка на над 12 млн. тона петролни продукти

15:46 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският петролен гигант Роснефт, чийто главен изпълнителен директор попадна под санкциите на САЩ, подписа сделка на стойност поне 1,5 млрд. долара с дългогодишния си партньор BP, съобщиха от компанията в петък.

След анексирането на Крим в средата на март Западът наложи санкции срещу няколко лица, близки до руския президент Владимир Путин. Част от американския бизнес пък изтегли вложенията си от Русия. Въпреки това обаче базираната във Великобритания BP, която притежава 19,75% от акциите Роснефт, прибегна до подписването на нови договори с руската компания.

Роснефт и BP подписаха 5-годишен договор за доставка на над 12 млн. тона петролни продукти с възможно заместване с петрол. Доставките ще бъдат на стойност най-малко 1,5 млрд. долара и ще бъдат извършени посредством предварителни заявки, пише MarketWatch.

"Роснефт разширява и укрепва взаимоизгодното сътрудничество с BP", каза изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин, който попадна в списъка със санкционираните от САЩ през април.

"Тази сделка отваря нови възможности и за двете компании. Тя осигурява на BP стабилна верига за доставки и гарантирано качество на петролни продукти, както и позволява на Роснефт да подкрепи високата рентабилност на нейните продажби и да придобие допълнителни финансови ресурси", каза Сечин.

По-рано тази година някои западни компании извън петролната индустрия се опитаха да се предпазят от санкциите срещу Русия, засилвайки изтеглянето на капитали от Източна Европа. Изпълнителните директори на Alcoa, Morgan Stanley и PepsiCo отмениха през май посещенията си на годишната среща на бизнеса в Санкт Петербург, известна като Международния икономически форум, в опит да се отдалечат от Кремъл.

В края на май двете фирми подписаха договор за съвместно разработване на залежи на шистов нефт във Волго-Уралския регион. Британският нефтен концерн ще вложи 300 млн. долара в началното финансиране на проекта.

Договорът бе само един от многото, подписани на церемония, с която бе сложен край на Международния икономически форум в Санкт Петербург, от Игор Сечин в присъствието на руския президент Владимир Путин. В изявление обаче BP отбелязва, че самата Роснефт не е сред компаниите, на които са наложени санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още