fallback

Европейските акции приключиха разнопосочно

Пазарите изпитваха повишена волатилност поради едновременното падежиране на деривати

21:18 | 20.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент приключиха смесено сесията, като инвеститорите се фокусираха върху сливанията и придобиванията, както и върху продължаващото напрежение в Ирак, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отчете символично повишение до 1 396 пункта, като за седмицата е нагоре с 0,5%. Днес британският FTSE-100 се покачи с 0,3% до 6 825 пункта, докато немският DAX отстъпи с 0,2% до 9 987 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,5% до 4 541 пункта.

Акциите на Shire скочиха със 17%, след като фармацевтичната компания обяви, че е отхвърлила оферта за поглъщане от AbbVie. Френският икономически министър Арно Монтбур заяви, че правителството ще купи дял от 20% в Alstom от основния акционер Bouygues. Той добави, че офертите за Alstom на GE и Siemens-MHI не покриват изискванията на държавата, но ще се работи с първата за оформянето на ново предложение. Акциите на Alstom прибавиха 1,1% в днешната сесия.

Пазарите в Европа, както и в САЩ, изпитваха повишена волатилност днес поради едновременното падежиране на деривати върху акции и индекси.

Инвеститорите продължиха да следят събитията в Ирак, които вдигнаха цената на петрола и ограничиха ръстовете на борсите през по-голямата част от седмицата.  САЩ са готови за нанасяне на точни удари по ислямистки бойци в Ирак и да изпратят до 300 военни съветници, съобщи на специална прескоференция президентът Барак Обама.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още