fallback

Водещите индекси в Европа затвориха на зелена територия

Инвеститорското настроение на Стария континент получи подкрепа от Фед и корпоративни новини

18:49 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Положително бе настроението и на борсите на Стария континент след решението на Федералния резерв на САЩ, което също така стимулира търговията в Азия днес. Централната банка очаквано сви месечните си покупки на активи с нови 10 млрд. долара, като банкерите изразиха увереност, че икономическата активност в САЩ продължава да се подобрява.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 приключи с ръст от 0,6% до 1 395,98 пункта. Лондонският FTSE 100 се покачи с 0,44% до 6 808,11 пункта. В Германия DAX 30 затвори с ръст от 0,74% до 10 004 пункта. Френският индекс САС 40 напредна с 0,72% до 4 563,04 пункта. В Испания основният бенчмарк IBEX 35 добави 0,68 на сто към стойността си до 1 1187,80 пункта.

В Испания вчера крал Хуан Карлос подписа закона за своята абдикация, а днес 46-годишният му син Фелипе положи клетва като крал под името Фелипе VI.

Международният валутен фонд (МВФ) може да притисне Европейската централна банка (ЕЦБ) да използва по-широк набор от своя инструментариум, за да се пребори с упорито ниската инфлация. Международната финансова институция може да предложи стартирането на програма за количествени улеснения в Европа с цел подкрепа на мудната икономика.

Във Великобритания продажбите на дребно спаднаха за пръв път от четири месеца през май. Продажбите, в това число и тези на автомобили, намаляха с 0,5 на сто на месечна база. Продажбите на хранителни стоки се свиха с 2,4% след силното търсене в предходния месец, провокирано най-вече от Великденските празници.

Изключвайки автомобилните продажби, търговията на дребно намаля също с 0,5 на сто на месечна база през май и се повиши с 4,7% спрямо година по-рано. Месечният спад едва ли ще промени оптимистичния възглед за икономиката на Великобритания, след като продажбите на дребно се разшириха с 4,9% годишно – най-силният темп на разширение в последното десетилетие.

Книжата на Rolls Royce поскъпнаха с 8,12%, след като компанията съобщи, че ще изкупи обратно свои акции, както и че ще постигне целите си за 2014 г.

Акциите на Berkeley Group поскъпнаха с 3,5 на сто, след като получиха положителна оценка от Citi и Deutsche Bank.

Британският телеком ВТ увеличи с 1,95% капитализацията след положително решение от регулатора Ofcom по отношение на конкуренцията в сектора.

Париж настоя за запазване във френски ръце на част от енергийните активи на Alstom. Компанията е в центъра на вниманието в последните дни, след като за собствеността ѝ се борят General Electric (GE) от една страна и Siemens и Mitsubishi Heavy Industries от друга. Днес акциите на Alstom поевтиняха с 6,04% до 27,69 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
fallback