fallback

Ирландия трябва да осъществи икономии за още 2 млрд. евро

Новите икономии ще намалят рисковете, свързани с устойчивостта на държавния дълг, според ирландския финансов регулатор

16:43 | 17.06.14 г.

Ирландия трябва да се придържа към ангажимента си да осъществи икономии за още 2 млрд. евро в следващия бюджет, за да си възвърне доверието и да продължи с възстановяването от тежката финансова криза. Това препоръчва финансовият регулатор на страната, цитиран от FT.

В препоръката се посочва, че новите икономии ще намалят рисковете, свързани с устойчивостта на държавния дълг на страната, ще гарантират спада на разходите по заемите и ще й позволят да излезе от списъка със страните с прекомерен дефицит.

Правителството заявява, че ще постигне целта за бюджетен дефицит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2015 г. В момента дефицитът на Ирландия е около 5 на сто.

Дъблин обаче е поставен под силен натиск да облекчи малко строгите ограничения пред разходите.

От финансовия регулатор в Ирландия подчертават, че са наясно с този натиск, но “че няма време за губене за привеждането на дефицита под 3% от БВП”. В доклада се посочва още, че органът е наясно и с политическите трудности след шест години на строги икономии и увеличение на данъците.

Кризата в Ирландия допринесе за скок на дълга на страната с 4 млрд. евро, което наложи спасяването на страната с международен заем. През 2013 г. дългът на Ирландия достигна 124% от БВП и се очаква да се понижи до 107% към 2018 г., като се запази сегашният курс на фискалната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още