fallback

Песимизъм обхвана европейските пазари

Много е възможно това да е началото на едно трудно тримесечие от гледна точка на печалбите, според анализатор

19:38 | 11.06.14 г.

С понижения на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари, след като няколко компании, сред които Lufthansa AG и Vallourec SA, понижиха очакванията си за печалбите, съобщава Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 отчете спад от 0,6% до 347 пункта, след като вчера регистрира ръст заради оптимизма около мерките, които миналата седмица предприе Европейската централна банка (ЕЦБ).

В края на сесията германският DAX 30 се понижи с 0,79% до 9 950 пункта, британският FTSE 100 изтри 0,5% до 6 839 пункта, а френският CAC 40 отписа 0,87% до 4 555 пункта.

“Много е възможно това да е началото на едно трудно тримесечие от гледна точка на печалбите”, коментира пред информационната агенция Андреа Уилямс от Royal London Asset Management.

Според анализатори, анкетирани от агенцията, печалбите на компаниите в състава на Stoxx 600 ще нараснат с 9,1% през тази година. За сравнение, предишната им прогноза е била за ръст от 14%.

Същевременно днес Световната банка занижи очакванията си за растежа на световната икономика до 2,8%. Предишната прогноза беше за ръст от 3,2%. Базираната във Вашингтон институция прогнозира, че растежът ще се забави в САЩ, Китай, Русия, Индия и Бразилия.

Същевременно канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че решението на ЕЦБ да понижи основната лихва и да въведе отрицателна лихва по депозитите на банките показва, че кризата в еврозоната още не е приключила.

“Не сме преодолели напълно финансовата криза”, коментира Меркел в отговор на журналистически въпрос за позицията на Германия за решението на ЕЦБ, предаде Ройтерс.

По-рано днес германският канцлер се срещна с председателя на ЕЦБ Марио Драги в Берлин, отбелязва агенцията.

В днешната сесия акциите на германския авиопревозвач Lufthansa се сринаха с 14 на сто, след като компанията  прогнозира, че оперативната печалба ще достигне около 1 млрд. евро през тази и 2 млрд. евро през следващата година. Предишната прогноза беше за оперативна печалба от съответно 1,5 млрд. и 2,65 млрд. евро. Влошената прогноза е заради стачките и обезценката на венецуелския боливар.

Сривът на акциите на авиокомпанията натежа на групата на компаниите от сферата на отдиха и туризма в състава на Stoxx 600, която се представи най-лошо от всички 19 индустриални групи от индекса в днешната сесия. IAG SA – собственикът на British Airways, изтри над 3% от пазарната си оценка, а Air France-KLM Group – над 7 на сто.

Акциите на Vallourec поевтиняха с 11 на сто, след като френският производител на стоманени тръби за петролната и газовата индустрия занижи очакванията си за печалбата заради по-слабите поръчки от Petroleo Brasileiro SA.

Пазарната оценка на Airbus също се понижи с над 3 на сто, след като компанията съобщи, че Emirates са анулирали планираната покупка на 50 A350-900 самолета и 20 от по-големите – модел 1000. Emirates са най-големият купувач на самолети A380. Поръчката за самолетите е от 2007 г., като първите доставки бяха насрочени за 2019 г., но компанията е решила да преразгледа нуждите си от обновяване на флотилията.

Rolls-Royce Holdings Plc изтри 5,5% от пазарната си капитализация заради “замразената” продажба на иберийските месни и фуражни активи. Акциите на Bouygues SA поевтиняха с над 6 на сто заради обявените съкращения, след като се провалиха преговорите за сливане с Orange SA и Iliad SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още