IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Понижението на ставките ще засегне директно спестителите, посочиха кредиторите в най-голямата икономика в Европа

09:25 | 06.06.14 г. 22
Германските банки посрещнаха на нож свиването на лихвите от ЕЦБ

Банковият сектор в най-голямата икономика на Стария континент – Германия, посрещна с неодобрение това, което чухме в четвъртък от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, пише WBP Online. Водещият кредитор в еврозоната намали основния си лихвен процент по рефинансиране с 10 базисни пункта до 0,15% и понижи до отрицателна стойност ставката по овърнайт депозитите за първи път в историята.

Решението предизвика гневна реакция от страна на германската банкова индустрия. Според водещите асоциации в страната отрицателните лихви по депозитите и по-ниските лихвени проценти няма да помогнат на еврозоната. Вместо това ходът ще удари спестителите, унищожавайки на практика активите им и увеличавайки риска за банките.

Асоциацията на германските частни банки коментира, че силно задлъжнелите компании са причината за нежеланието на кредиторите да отпускат заеми на частни дружества, а не липсата на ликвидност.

"Малко вероятно е отрицателният лихвен процент по депозитите на търговските банки в ЕЦБ да доведе до желаното възстановяване на кредитирането", посочи Михаел Кемер, управляващ директор на Асоциацията на германските частни банки.

Сдружението добави, че е по-вероятно банките да поемат директно удара от корекцията на ставките, отколкото да предприемат по-рисковано кредитиране.

Според Асоциацията на кооперативните банки в Германия съкращенията на лихвените проценти изпращат погрешен сигнал към спестителите в страната, където спестовната култура е дълбоко вкоренена в съзнанието на хората.

"След решението на ЕЦБ и без това ниските лихвени проценти за безопасни спестовни продукти ще спаднат още. Това отслабва стимулите за германците да спестяват и поставя ефективността на частните пенсионни планове в опасност", отбелязаха от сдружението.

Асоциацията на спестовните банки потвърди тези опасения, заявявайки, че ЕЦБ създава "все по-опасни" странични ефекти, докато стойността на активите "бъде унищожена" чрез нови съкращения на лихвените проценти.

Германските публични банки отрекоха да имат проблеми с ликвидността и заявиха, че няма да поемат по-големи рискове в условията на ниски лихвени проценти.

"Чрез корекцията на нивото на лихвения процент ЕЦБ увеличи този риск и по този начин се обърнал срещу собственото си намерение да се ускори достъпа до кредити", каза главният изпълнителен директор на Германската асоциация на публичните банки Лиан Бухолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
По принцип е така да. Като цяло, моята философия е, че всичко има дадена стойност в даден момент. Тази стойност няма как да бъде запазена за бъдещето. Стойността на всеки актив В ДАДЕН МОМЕНТ се определя от желанието на хората да го притежават и от броя хора, които имат желание да го притежават както и от количеството единици от актива, които са налични. В този аспект, демографията се явява основна тук. Всеки актив би имал по-висока стойност в бъдеще, ако демографията е положителна и обратното при отрицателна демография, така че.. дерзай към Китай :) Спестявания, борса, незнам какво, всичко това са циклични неща, които дългосрочно водят до загуби, което не изключва в даден момент да имаш печалба. Инфлации, монетарна политика, всичко това просто прави загубите управляеми като темп и интензивност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Е да де, те и държавите в ЕЗ са спестители и длъжници. Спестителя рита срещу инфлацията, а длъжниците се гърчат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
За относителната ценност на всеки актив си прав, но това не прави златото по-лоша алтернатива за спестяване от фиатните пари. Това което съм се опитал да изразя като идея е, че има две противоположни (и дори взаимо-изключващи се) необходимости: -парите да са стабилен инструмент за спестяване (интереса на спестителите) и-икономиката да продължава да се движи, за което е нужна емисионна дейност и това води до инфлация. Последното, малко или много пък е в интерес на всички субекти, защото ако инфраструктурата на икономиката се разпадне, нищо повече няма да има стойност връщаме се в първобитнообщинния строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 10 години
Да има конфликт на интереси, както и конфликт в целите, напр. - или се бориш за ниска инфлация, или за ниска безработица. Заради това е добре политиката да се води на приливи и отливи, според конкретната необходимост. Кеша го няма - но го няма у бизнеса и у потребителите, защото е в банките, които го задържат, превръщайки се в основните собственици на финансови инструменти. За това и заемополучателите не могат да го върнат - то толкова пари няма в реалната икономика - елементарен факт, заложен в системата е това. Отказа да се влее ликвидност допълнително влошава положението. А конфликта на интереси не е само между спестители и длъжници. В случая има конфликт на интереси между самите страни от ЕЗ. Не може 10 години най-добрата "инвестиция" да е банков депозит в евро и това да е добре за икономиката. За златният стандарт - едва ли ще го върнат доброволно, ако това стане, имате ли идея 1 унц, колко трябва да струва? Почнете 100 000$ и все на горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
А неизбежното е нова пролетарска революция?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
Biso
преди 10 години
Няма повече възможност за разширяване на пазарите. Потреблението се свива. Значителен спад на жизнения стандарт в световен мащаб. Още по-значителен спад на жизнения стандарт в развитите страни. Много висока безработица. Нова голяма депресия. Това с лихвите и банките е само тупане на топката и отлагане на неизбежното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Уместен въпрос. А какво е добре и зле? Като се напия, това добре ли е или зле? Ако ЕЦБ не девалвира еврото, държи кеша скъп, кредитирането свито, това ще доведе до слаб или никакъв ръст на икономиката, малък износ, продължителен период на изплащане на кредитите и ребалансиране на икономиката НО това ще е устойчиво нещо. С други думи казано, по-скромничко но спокойно.Ако обратното, скоро ще ликвидираме кризата и ще се завъртим в поредния цикъл на спиралата. Дефинирай "добре" моля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Личното ми мнение е, че това е много силно изказване ТРЯБВА. Работата не е в евтиния кеш, а в това, че кеша го няма. Той е даден на кредитополучателите и те не могат да го върнат, а спестителите го имат само на хартия. И понеже кеша го няма, трябва да се девалвира, така че спестителите да си получат каквото си имат в числово изражение и да не могат да кажат нищо, но да бъдат ограбени като покупателна способност. Същото е като кипърското подстригване, но е по-политъкоректно. Винаги ми е било чудно също възприемането на златото като някаква абсолютна ценност. Вземете си купете една тройунция и гледайте какво се случва с нея в продължение на колкото искате и ще тразберете, че това са глупости а златото е като всеки друг актив, може да е скъпо а може и нищо да не струва, в момента в който ти потрябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
Има компромис м/у интересите на спестителите и нуждата на икономиката от евтин кеш (т.е. инфлация, като последствие) : спестяването тр да става в злато и базирани на златото финансови инструменти , които бамките ще предоставят на спестителите, а спрямо "книжните пари" да се провежда оптималната, от гл.точка на икономиката, монетарна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Дойде време да си кажем истината :)1) Който е спестявал, ще бъде ограбен, въпроса е как2) Немците са тези, които не дават на ЕЦБ да девалвира еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още