fallback

Жозе Барозу: „Южен поток" да отговаря напълно на законите на Европейския съюз

Председателят на ЕК ясно заяви, че европейските лидери ще наложат още санкции на Русия, ако кризата в Украйна ескалира

19:15 | 04.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу заяви, че институцията е открила наказателна процедура срещу България заради „Южен поток" и ще направи същото и срещу други държави от Европейския съюз (ЕС), ако не спазват правилата на Общността, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.

Барозу, чийто мандат като председател на ЕК изтича през октомври, ясно заяви, че европейските лидери са единодушни, че ще наложат още санкции на Русия, ако кризата в Украйна ескалира, съобщава CNBC.

„Стоим зад Украйна. Искаме тази страна да бъде жизнеспособна, независима, демократична и, надяваме се, просперираща. Не можем да приемем този тип поведение, което Русия демонстрира до момента“, сподели Жозе Барозу. Според него наложените до момента санкции са били „доста ефективни“, но повтори, че европейските лидери няма да се поколебаят да действат, ако напрежението ескалира.

„Повишаването на сигурността на енергийните доставки за ЕС е наша основна цел от години. Миналата седмица ЕК предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС“, отбеляза той.

„ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като „Южен поток", да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави, ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар“, допълни Барозу.

„Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас. Според нас енергетиката не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Срещата на Г-7 трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие“, допълни председателят на Комисията на пресконференция, часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада в Брюксел.

Това e първата извънредна среща на Г-7 в Брюксел. Срещата трябваше първоначално да се състои в Сочи във формат Г-8 и с участието на Русия, но руската страна бе отстранена от форума заради действията й в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
fallback