fallback

Меркел отново заплаши Русия със санкции

Една обща история с Крим не оправдава териториалните претенции на Москва, заяви германският канцлер

17:07 | 04.06.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел отново призова Русия в навечерието на срещата на върха на водещите индустриални страни (Г-7)  да деескалира конфликта в Украйна.

„Русия най-накрая трябва да използва своето влияние в източната част на Украйна, за да ограничи насилието и сплашването от страна на проруските сепаратисти“, заяви Меркел в сряда в правителствено изявление пред парламента (Бундестага).

Една споделена история не оправдава териториалните претенции, каза тя, имайки предвид анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия.

Меркел потвърди и досегашната западна политика по темата - целева подкрепа за Украйна и за диалог с Русия, за да се намери дипломатическо решение. Но ако тенденциите за дестабилизация и сплашване в Украйна продължат, Западът е готов да наложи допълнителни санкции срещу Русия, заяви тя.  

„Неконтролирайки своите граници, Русия допринася допълнително за дестабилизацията на съседите", критикува Меркел. „Ако това не бъде преустановено, тогава ние няма да се поколебаем да наложим допълнителни санкции".

Канцлерът оправда заседанието на групата на големите индустриални държави в Брюксел, което за първи път от 16 години се проведе без Русия. Г-8 е не само икономическа общност, но тази група споделя общи ценности, към които принадлежат и зачитането на международното право. Анексирането на Крим направи неизбежно изключването на Москва от срещата, смята Меркел. Канцлерът призова за директна среща на руския президент Владимир Путин и избрания за украински лидер Петро Порошенко. По думите на Меркел Русия има изключително важна роля за деескалацията на ситуацията в източната част на Украйна. „Ето защо ние се опитваме да организираме възможно най-бързо контакт между новоизбрания президент на Украйна и руския президент“, добавя тя.

Същевременно Меркел отново заяви подкрепата си за бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за поста председател на Европейската комисия. В разговорите, които е водила досега, тя е застъпвала тезата, че Юнкер може да бъде избран с „нужното квалифицирано мнозинство“. За ръководната позиция на ЕК право на предложение имат държавните ръководители, но изборът се взема от Европейския парламент.

Резервираното отношение на някои страни членки като Великобритания срещу Юнкер не се споделя от Меркел. „Мисля, че това е груба небрежност, наистина неприемливо е някой да казва, че всъщност е все едно дали Великобритания ще остане в ЕС, или не",  заяви Меркел. Страната е получила много от Европа, но същевременно също е дала много на континента, смята канцлерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 23.08.22 г.
fallback