fallback

Русия очаква още 1,45 млрд. долара от Киев, за да се реши газовият спор

Киев вече плати част от задълженията си, което на този етап само измести датата за предплащане на заявените за юни количества природен газ

15:24 | 02.06.14 г. 3

Преди да пристъпи към предоставяне на отстъпки в цената на природния газ за Украйна, „Газпром“ трябва да получи още 1,45 млрд. долара, става ясно от изявления на руската страна преди началото на новия кръг от преговори между представители на ЕС, Украйна и Русия по украинския газов дълг.

След като получи допълнителните плащания, Русия ще се откаже и от внасяне на иск в Стокхолмския арбитражен съд и ще премахне изискването за предплащане на заявените от украинската „Нафтогаз“ месечни количества природен газ, пише ИТАР-ТАСС.

Припомняме, че в края на миналата седмица Украйна преведе на "Газпром" 768 млн. долара и нарече тази сума своите „безусловни“ задължения по газовите сметки. От руското Министерство на енергетиката днес потвърдиха за получаването на преведената сума, с уточнението, че до 9 юни трябва да бъде изплатена и останалата част от дълга на Украйна.

Руската страна изчислява задълженията на Украйна на 2,23 млрд. долара за доставките до 1 април. С други думи „Нафтогаз“ трябва да преведе още 1,45 млрд. долара.

Ако това стане, цената на природния газ ще може да бъде договорена по време на „директни икономически преговори на корпоративна основа“, коментира генералният директор на „Газпром“ Алексей Милер.

В момента цената за Украйна е 485 долара за хиляда куб. метра природен газ. Преди началото на тристранните преговори между ЕС, Украйна и Русия относно задълженията за природен газ на Украйна, европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер коментира, че тази цена не се определя на пазарен принцип и е неприемливо висока.

За него справедливата цена е между 350 и 380 долара за хиляда куб. метра. Украйна от своя страна настоява да бъде върната договорената в края на миналата година цена от 268,50 долара за хиляда куб. метра.

По данни на ИТАР-ТАСС средната цена на руския газ, доставян в Европа, за първото тримесечие е 390 долара за хиляда куб. метра.

През май Украйна е отделила максимален обем природен газ към своите газохранилища, сочат още разчетите на руския газов гигант. На страната са доставени 3,5 млрд. куб. метра газ на стойност 1,7 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още