fallback

Путин: Русия може и да преразгледа маршрута на "Южен поток"

Преговорите за удължението на "Северен поток" - OPAL, също буксуват, коментира руският президент

14:54 | 26.05.14 г. 9

Русия може да потърси нови варианти за маршрута на „Южен поток“ - такива, че да заобиколят Европейския съюз, обяви руският президент Владимир Путин пред РИА Новости.

„Ако имаме още проблеми с „Южен поток“ - а Брюксел непрекъснато слага прът в колелата на проекта – ще разгледаме и други варианти чрез страни, които не влизат в Евросъюза. Просто Европа ще получи още една транзитна страна“, обясни Путин.

Русия започна строежа на „Северен поток“, а впоследствие и на „Южен поток“, с цел да диверсифицира доставките на природен газ за Европа и да намали зависимостта на континента от Украйна, припомни руският президент по време на среща с представители на международни информационни агенции.

В момента ЕС има забележки относно „Южен поток“ и не позволява използването на пълната мощност на газопровода OPAL, който трябва да свърже „Северен поток“ със съществуващата газопреносна мрежа на Европа. В резултат „Газпром“ може да използва само до 50% от капацитета на OPAL.

Путин коментира този факт с думите, че Русия е вложила милиарди, за да докара природен газ до територията на Германия, а през самата територия може да използва само 50% от мощността на съоръжението.

Припомняме, че в края на януари се състоя 32-та среща ЕС – Русия с фокус върху енергетиката. Тогава беше постигната принципната договорка Русия да може да използва 100% от продължението на „Северен поток“. След отцепването на Крим обаче ЕС отложи крайното решение по казуса.

От изявленията на Путин и представителите на ЕС обаче не стана ясно дали на срещата въобще е бил повдигнат въпросът за „Южен поток“ и възможните изключения от европейските правила за него. 

Тук можете да следите темата "Южен поток"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още