fallback

Барозу: Ще имаме европейски парламент с проевропейско мнозинство

Всички политически водачи в ЕС трябва да помислят за своята отговорност за резултатите от изборите, заяви председателят на ЕК

09:58 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу изрази увереност, че въпреки нарастващата мощ на крайните десни партии и евроскептиците в Европейския парламент ще се сформира солидно мнозинство на проевропейските сили. „Резултатите показват, че едно солидно и работещо мнозинство в Европейския парламент е възможно“, заяви Барозу през нощта в понеделник, цитиран от DPA.

Според Барозу налице са условия за стабилна подкрепа за обединен и открит ЕС, който търси своето заздравяване. Председателят на ЕК коментира още, че отговорът към онези, гласували не за дадена кауза, а срещу нея, или които не са гласували, би следвало да бъдат решителни действия, насочени към растеж и заетост, както и към истински демократичен дебат. 

Без пряко да отговаря на въпроса за назначаването на негов наследник начело на ЕК, Барозу заяви: „Очаквам, че резултатите от тези избори ще бъдат зачетени чрез решенията на европейските институции, включително на Европейския съвет (държавните глави и правителствените ръководители, б. ред.) и на Европейския парламент. 

По този начин индиректно Барозу подкрепи своя партиен колега Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК трябва да бъде избран въз основа на предложение от страна на лидерите от Парламента на ЕС. Юнкер, който е с челни позиции сред най-силната парламенарна фракция – тази на Европейската народна партия (ЕНП), в неделя вечер вече заяви, че вероятно ще се кандидатира за поста на председател на ЕК.

Барозу заяви, че изборите трябва да се разглеждат и на фона на най-голямата финансова, икономическа и социална криза от десетилетия насам. „Много е важно, че сега онези, които предприеха стъпки за изход от кризата, като цяло отново печелят.  

„Всички политически водачи в ЕС трябва да помислят за своята отговорност за резултатите от изборите за ЕП“, добави още председателят на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още