fallback

Повишения за европейските акции в петъчната сесия

Влошаването на бизнес доверието в Германия ограничи ръстовете

19:20 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се покачи с 0,2% в петъчната сесия, след като акциите се колебаеха през деня, като лошите данни за бизнес доверието в Германия ограничиха ръстовете, предава CNBC.

Германският DAX все пак се повиши с 0,5% до 9 768 пункта, френският CAC 40 се покачи с 0,3% до 4 493 пункта, докато британският FTSE-100 отстъпи с 0,1% до 6 816 пункта.

Бизнес климатът на германската промишленост и търговия се е влошил през май по-рязко от очакваното, като за първи път от декември 2013 г. насам и оценката на настоящата икономическа ситуация е по-слаба, отколкото през предходния месец.  Същевременно Германската икономика се ускори с най-бързия си темп от 2011 г. Растежът през първото тримесечие е бил 0,8% на тримесечна и 2,5% на годишна база. 

Изборите за 751 места в Европейския парламент (ЕП), които започнаха в четвъртък и продължават до неделя, са във фокуса на инвеститорите. Пазарните участници се надяват статуквото да се запази, тъй като данъкът върху финансовите транзакции, банковият съюз и пазарните регулции са в дневния ред на законодателната власт на ЕС. „С повече популистки евродепутати следващият европейски парламент вероятно ще бъде управляван от голяма коалиция, която да ги неутрализира. По този начин ЕП ще наподобява повечето национални парламенти на Стария континент“, коментира Якоб Киркегаард от Peterson Institute.

Акциите на Barclays се повишиха с 1,3%. Британската банка бе глобена с 44 млн. долара заради манипулации при определянето на цената на златото. Книжата на Pandora спаднаха с 4,2%, след като производителят на бижута обяви, че негови акционери ще продадат 13 млн. акции на институционални инвеститори. Акциите на британската инженерна група Smiths се повишиха с 0,5%, след като по време на сесията бяха спаднали заради предупреждението относно рентабилността на поделението й за сензори, които идентифицират експлозиви и оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 31.08.22 г.
fallback