fallback

Руският Давос отново разедини САЩ и Европа

Близките търговски отношения на Европа с Русия възпират Брюксел да накаже по-строго Москва, докато Вашингтон може да разширява санкциите

10:45 | 22.05.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Франция, която реши да продаде два военни кораба на Москва за 1,2 млрд. долара въпреки санкциите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ срещу Русия заради анексирането на Крим, ще бъде представлявана от най-голям контингент участници в т. нар. руски Давос, пише FT.

Висшият ешелон представители на американските компании, които обикновено участват на икономическия форум в Санкт Петербург обаче, ще е в намален състав през тази година.

Шестима шефове на френски компании ще се включат в икономическия форум в Санкт Петербург. Засега 7 от 12 главни изпълнителни директори на американски компании са отказали участие. Във форума ще се включат и над 50 посланици, повечето от които са от европейски държави. На събитието обаче няма да бъде видян нито един американски дипломат.

Участниците в руския икономически форум са още една илюстрация за различията между Европа и САЩ по въпроса как да се отговори на опитите на Москва да дестабилизира Източна Украйна след анексирането на Крим, посочва изданието. Близките търговски и инвестиционни отношения на Европа с Русия възпират Брюксел да накаже по-строго Москва, докато Вашингтон може да си позволи да разширява санкциите срещу физически лица и фирми от Руската федерация.

Списъкът с участниците на тазгодишният форум е също толкова дълъг, колкото и в предишни години. Единствено броят на чуждите дипломати и изпълнителни директори – гости на форума, е по-малък – от 700 през миналата година тази година се очаква те да са около 560.

Кристоф де Маржери, главен изпълнителен директор на френския петролен гигант Total, коментира, че „участието във форума е просто бизнес“. По думите му „да избягаш от политиката е добър начин ситуацията да се успокои в известен смисъл“.

Изпълнителните директори на EDF - Анри Пролио и на GDF - Suez Жан-Франсоа Сирели също ще се присъединят към форума в Санкт Петербург, както и шефовете на Schneider Electric, Alstom, Danone и други.

Външното министерство на Франция коментира, че участието е въпрос на решение на самите компании.

За форума са се записали и четирима германски главни изпълнителни директори на компании. Джо Кезер от Siemens и Йоханес Тайсен от Eon обаче отказаха участие.

От скандинавските държави във форума ще се включат шестима бизнес лидери, а от Великобритания – четирима, включително главният изпълнителен директор на ВР Боб Дъдли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още