fallback

ЕС с иск срещу Русия заради антидъмпинговите мита за вноса на автомобили

Митата в размер между 23% и 29,6% за европейските моторни превозни средства значително възпрепятстват достъпа им до руския пазар.

18:01 | 21.05.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) подаде иск срещу Русия в Световната търговска организация (СТО) по повод антидъмпинговите мита върху вноса на леки автомобили от Германия и Италия, съобщи представителството на ЕС в СТО, предаде Ройтерс.

Съгласно правилата в организацията страните имат срок от 60 дни да проведат консултации, след което, ако въпросът не бъде разрешен, Брюксел има право да поиска сформиране на експертна група в рамките на СТО. Според ЕС тези мита са несъвместими с нормите на СТО.

От гледна точка на Москва леки автомобили от Германия и Италия стигат до руския пазар на изкуствено занижени цени (дъмпинг). Именно заради това Москва се отбранява, като налага мита – практика, която ЕС счита за несправедлива.

„Митата в размер между 23% и 29,6% за европейските леки моторни превозни средства значително възпрепятстват достъпа на леките коли до руския пазар. Ограниченията върху търговията са несъвместими с нормите на СТО и означават, че износът на леки автомобили не получава изгоди от отстъпките, направени от Русия при присъединяването й към организацията през 2012 г.", се казва в съобщение на Европейската комисия. 

Според Брюксел засегнати са МПС с тежест между 2,8 и 3,5 тона. Митата за германски автомобили в момента възлизат на 29,6 на сто.

Този търговски спор се случва в момент, в който сме свидетели на поредица от спорове между ЕС и Русия за автомобилния пазар. Така например от септември 2012 г. Русия започна да събира „такса за рециклиране" за автомобили. Оттогава европейският износ на автомобили към Русия е започнал да спада, твърди ЕК. По данни на ЕС износът на автомобили в Русия през 2012 г. е възлизал на 100 млн. евро и е започнал да спада от момента, когато Москва въведе налога.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още