fallback

Годишната печалба на Marks & Spencer се сви с близо 4%

Продажбите на британската компания нараснаха с 2,7% след засилване на търсенето на хранителни стоки

20:06 | 20.05.14 г. 2

Търговецът на дрехи и храни Marks & Spencer отчете по-висока от прогнозираното основна годишна печалба, която обаче се оказа по-ниска от постигнатото в предходното дванадесетомесечие, предава CNBC.

Основата печалба на британската компания преди данъци достигна 623 млн. паунда при очаквания на експертите за ниво от 615 млн. паунд. Равнището обаче се оказа с 3,9% по-ниско в сравнение с постигнатото през миналата година. По този начин дружеството отчете третата си поредна година на спад на печалбата.

Продажбите на групата нараснаха с 2,7% до 10,3 млрд. паунда. Покачването бе стимулирано от постъпленията от хранителните продукти на компанията, които се покачиха с 1,7 на сто.

"Фокусирани сме върху подобряването на общото ни представяне и сме доволни да видим първите признаци за това. Нашият бизнес с храни изживя една много силна година, надминавайки очакванията на пазара", заяви в официално прессъобщение главният изпълнителен директор Марк Боланд.

Разочароващите резултати на Marks & Spencer идват в края на тригодишния инвестиционен план, въведен от Боланд. От 2010 г. насам дружеството препроектира своята продуктова гама, стартира нова интернет платформа и увеличи представителствата си по света.

Марк Боланд посочи, че компанията е постигнала "стабилен напредък" в това си начинание, като сега фокусът вече е насочен върху успешното представяне вследствие на реализирания план.

От Marks & Spencer отбелязаха още, че годишните капиталови разходи се очаква да спаднат до около 500 млн. паунда за всяка от следващите три години. Компанията добави, че се насочва и към значително подобрение на брутния си марж от основната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още