fallback

Опозицията във Великобритания призова за увеличаване на минималната заплата

В рамките на пет години тя трябва да нарасне с повече, отколкото растат средните доходи в икономиката, посочи опозиционният лидер Ед Милибанд

13:14 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако стъпи на власт, лидерът на парламентарната опозиция във Великобритания Ед Милибанд ще защитава идеята за установяването със закон на официална цел за размера на минималната работна заплата. Според него тя трябва да е свързана с прираста на средните доходи, предава ВВС.

Като част от плана за борба с ниското заплащане, неговата Лейбъристка партия ще обяви конкретни стойности, отнасящи се за периода от 2015 г. до 2020 г., с наближаването на парламентарните избори. И двете управляващи партии – Консервативната и Либералдемократичната – вече изразиха позиции, че желаят повишение на минималната работна заплата на Острова.

Едно рязко покачване обаче ще бъде критикувано от бизнес организациите, според които разходите за труд ще се повишат и ще се наруши конкурентоспособността на британската икономика.

Говорителят на премиера на страната Дейвид Камерън разкри, че управляващите вярват, че в резултат на икономическия растеж ще бъдат налице предпоставки за покачване на минималната работна в реално изражение. Но добави, че това ще е тема на разисквания в Комисията по минималното заплащане (Low Pay Commission), чиито членове ще определят размера.

„Време е да напишем следващата глава в борбата с ниското заплащане. А от това се нуждае икономиката ни“, категоричен бе Едуард Милибанд, министър на енергетиката и климатичните промени в периода 2008-2010 г. „Минималната заплата ще нарасне с повече, отколкото растат средните доходи в икономиката като цяло. Това е част от петгодишната амбиция за възстановяване на връзката между усиления труд и изграждането на спокоен живот за семействата на трудещите се.“

Той изтъкна, че се подготвя рамка за повишаването на минималната работна заплата, а не конкретни цифри. Милибанд каза още, че неговата партия ще проведе консултации и с бизнеса.

Британският министър на бизнеса Винс Кейбъл също предложи да се въведе дългосрочна цел, а министърът на Финансите Джордж Озбърн призова за повишаване на минималната заплата до 7 паунда (11,8 долара) на час.

От октомври тази година минималната заплата във Великобритания ще бъде увеличена с 19 пенса на час до 6,50 паунда (10,9 долара).

Размер на минималната работна заплата в страните от ОИСР за 2013 г.:

Графика: ВВС, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в щатски долари на база паритет на покупателната способност

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още