fallback

Швейцарците гласуват на референдум за рекордна минимална заплата

Минималната заплата от около 18,50 евро на час би била най-високата минимална заплата в света

13:52 | 18.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Един от въпросите на поредния референдум в Швейцария може да постави конфедерацията на първо място в класацията по размер на минималната работна заплата в света.

Вотът е по инициатива на синдикати и леви партии, а въпросът гласи: Съгласни ли сте минималната заплата да стане 4000 франка? (3274 евро, б. Ред.). Минималната заплата от около 3300 евро на месец и 18,50 евро на час би била най-високата минимална заплата в света, отбелязва Ройтерс.

Досега в Швейцария изобщо не съществува понятието "минимална заплата" и въпреки това доходите на служителите там са сред най-високите в света. Сега синдикатите и левите партии обаче настояват най-после това да бъде променено заради много високите цени преди всичко в Женева и Цюрих.

Привържениците на въвеждането на минималната заплата дават за пример съседните страни Германия и Франция, където отдавна има подобно задължение за всички работодатели.

Дебатът за минималната работна заплата се водеше яростното през последните седмици. Привържениците говорят за "достойно заплащане", която трябва да бъде изплащано на всеки в една от най-богатите страни в света. „Една силна страна се нуждае от справедливи заплати", твърдят инициаторите на референдума. „Само със законопроекта на работодателите най-накрая ще им се забрани да продължават да намаляват заплатите".  

Процъфтяващата икономика на богатата алпийска републиката можела да си позволи исканата минимална работна заплата, твърди Швейцарската федерация на профсъюзите (SGB). Който иска да прави сравнение с Германия, не бива да пренебрегва факта, че наемите и цените в Швейцария обикновено са доста над нивото във Федералната република, считат от федерацията.

Сред аргументите в полза на кампанията е и твърдението, че социалната система на Швейцария на практика субсидирала бизнеса, като покривала недостигащото на част от работниците, предава BBC.

Противниците на подобно правило обаче предупреждават, че няма никаква нужда от промяната, защото единственият резултат би бил оскъпяването на швейцарското производство, намаленият износ и повишаването на безработицата сред най-младите.

В допълнение опонентите правят европейско сравнение. Въпреки че сега в 21 от общо 28 страни на ЕС има минимална работна заплата, фиксираните суми за далеч по-ниски от исканите в Швейцария суми. Във Франция, например, минималната работна заплата е 9,43 евро на час, а в Испания - само 5,05 евро. В Германия от следващата година ще се прилага също правилото за минимална заплата, като тя възлиза на 8,50 евро на час.

Най-разтревожени са фермерите, които очакват продукцията им да стане напълно непродаваема, ако бъдат задължени да плащат по 4000 франка на служителите си.  Швейцария е една от най-скъпите държави в света, а заплатите са сравнително високи. Средностатистическата заплата на работници и служители е малко над 6000 франка на месец. 

По официални данни около 330 000 души в страната в момента получават по-малко от 4000 франка бруто. Повечето от тях са жени. Те са основно ангажирани в търговията на дребно и малки предприятия, като например козметични и фризьорски салони.

Преди няколко месеца синдикатите отново предизвикаха референдум с искането шефовете да не могат да получават повече от 12 пъти заплатата на най-ниско платения служител в компанията. Тогава обаче избирателите отхвърлиха предложението. И днес се очаква предложението също да бъде отхвърлено.

Друг въпрос, на който избирателите ще трябва да отговарят днес, е дали армията да закупи шведски изтребители Gripen и дали на педофилите да бъде забранено да работят с деца до края на живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още