fallback

Швейцария решава на референдум за въвеждането на минимална заплата

Ако предложението за минимално заплащане от 22 франка (25 долара) на час бъде подкрепено, това ще е най-високата минимална заплата в света

12:50 | 14.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор

В неделя в Швейцария ще се проведе референдум за въвеждането на минимална заплата от 22 франка (25 долара) на час, съобщава Wall Street Journal.

Ако предложението бъде одобрено, минималното почасово заплащане в алпийската страна ще стане най-високо в света и ще се отнася за всички заети – и на пълно, и на непълно работно време. За момента първенството се държи от Австралия с 16,88 долара на час, пояснява изданието.

Инициативата за референдума е на Конфедерацията на швейцарските профсъюзи. Въпреки че според различни данни около 90 на сто от швейцарците получават доста над предлаганото ниво на минимално заплащане, според Даниел Лампар, главен икономист на конфедерацията, „много швейцарци се бъхтят, за да свържат двата края“.

По думите на Лампар най-голяма нужда от помощ имат „жените, заети в търговията, и работниците в нерегулираните индустрии, като кол центровете и фитнес клубовете“.

Ако бъде прието предложеното ниво на минимално заплащане, това ще доведе до ръст на доходите на 9% от работната сила в Швейцария, основно заети в малки и средни фирми, посочват от конфедерацията.

Идеята не се посреща добре от бизнеса, според който страната се превръща във все по-малко атрактивно място за правене на бизнес. Бизнесът предупреждава, че въвеждането на подобна минимална заплата не само, че ще блокира създаването на нови работни места, но ще доведе и до спад на заетостта и ръст на безработицата.

Най-засегнат от мярката ще бъде дребният бизнес, който няма да може да си позволи да наема почасови помощници, както и нискоквалифицирани работници.

Защитниците на предложението обаче коментират, че е необходимо да се гарантират адекватни доходи на заетите в Швейцария заради високия стандарт на живот. Отделно профсъюзите твърдят, че икономиката може да си позволи това ниво на заплащане, тъй като мярката засяга една сравнително малка част от работната сила в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още