fallback

Франция не смята да се отказва от продажбата на военни кораби на Русия

САЩ настояват договорът да бъде прекратен като част от санкциите срещу Москва

13:15 | 13.05.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Франция няма намерение да прекратява сделката си с Русия за два хеликоптероносача на стойност 1,2 млрд. евро въпреки растящия натиск от страна на САЩ споразумението да бъде прекратено, като по този начин Москва да бъде наказана заради политиката ѝ в Украйна, пише Financial Times.

Властите в Париж ясно изразиха неохотата си да включат сделката за двата хеликоптероносача „Мистрал“, която осигурява 1000 работни места във Франция, в третата фаза от санкции срещу Русия. „Този въпрос не стои на дневен ред. Не обсъждаме третата фаза на санкциите, защото нашата цел е да не се стига до такава, а да разрешим ситуацията в Украйна чрез диалог“, коментира президентски служител.

„За момента е сигурно, че изпълнението на договора върви по план“, заяви служител на Министерството на отбраната на Франиця.

Първият от двата кораба, проектиран за предприемане и подпомагане на атаки от морето към сушата и наречен „Владивосток“, трябва да бъде доставен през октомври. Вторият хеликоптероносач на име „Севастопол“ все още е в ранен етап на изграждане.

Това е първата голяма сделка, касаеща въоръжението на Русия от края на Студената война насам. Тя беше договорена през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия и породи сериозни притеснения у съюзниците на Франция в НАТО.

„Ние редовно изразявахме опасенията си от тази сделка, още преди руските действия в Украйна и ще продължим да го правим“, каза заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд пред Конгреса миналата седмица.

Париж обаче не е склонен да се откаже от договора, което би му струвало скъпо, както заради неустойки от страна на Москва, така и заради загубата на работни места в уязвимата корабостроителна индустрия на Франция.

Френските високопоставени лица защитават тезата, че прекратяването на сделката ще има минимален ефект върху Русия. „Това не е основен икономически въпрос между Европейския съюз (ЕС) и Русия“, коментира дипломат, посочвайки, че корабите ще бъдат доставени невъоръжени.

Също така те определиха възможността Франция да намери други купувачи за корабите като нереалистична, особено след като вече е подписан договор с Русия. Друга пречка пред подобно стечение на обстоятелствата пък би бил фактът, че в корабите вече са вградени изпратени от Русия части, които Москва едва ли би искала да попадат в чужди ръце.

Притесненията на Франция са, че тя ще понесе по-голям обратен ефект от санкциите, отколкото европейските ѝ партньори. Прекратяването на сделката като част от санкциите може да се случи, ако Великобритания „направи същото с активите на руските олигарси в Лондон“, заяви през март френският външен министър Лоран Фабиюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още