fallback

Европейските акции нараснаха до 6-годишни върхове

Основният тласък дойде от доброто представяне на компаниите от добивния сектор

19:10 | 12.05.14 г.

Европейските акции удариха шестгодишни върхове в понеделник след засилването на компаниите от добивния сектор, предава CNBC. Въпреки това печалбите бяха ограничени от продължаващите опасения за допълнителна ескалация на конфликта в Украйна.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 започна седмицата с покачване от 0,55% до 1 362,88 пункта. Сред най-добре представилите се компоненти бе добивният гигант Rio Tinto, разширил се с над 4 на сто. JPMorgan пък спечели над 1%.

В Лондон FTSE 100 cе засили с 0,55% до 6 851,75пункта. Германският DAX от своя страна добави 1,26% до 9 702,46пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 493,65 пункта, разширявайки се с 0,37%. В Испания пък IBEX 35 отстъпи с 0,76% до 10 567пункта.

Други от големите добивни компании, като Antofagasta, BHP Billiton и Anglo American също намериха силна подкрепа. Стимулите дойдоха след актуализацията на пазарните реформи в Китай, които се очаква да повишат ликвидността на местния паричен пазар.

Сред другите големи мерки, които правителството в Пекин планира, е по-значителното допускане на чуждестранни фирми до местния пазар, което ще подпомогне външните инвестиции.

Финансовият министър на САЩ Джак Лю ще пътува до Китай, за да обсъди хода на реформите с китайските власти. Ще бъде засегнат и въпроса за либерализацията на китайския юан.

Същевременно на Стария континент министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз (ЕС) решиха да разширят списъка си със санкции заради украинската криза. Рестрикциите ще са насочени срещу 13 руснаци или проруски настроени украински физически лица, както и срещу две компании, базирани в Крим. Те се приемат в отговор на руското анексиране на полуострова.

Досега ЕС е наложил санкции на 48 руснаци и украинци заради украинската криза. Те са обект на забрана за влизане в съюза и техните авоари в европейски банки са замразени.

Акциите на Sky Deutschland поскъпнаха с 9,6%, след като телевизионният оператор BSkyB UK потвърди, че се стреми да придобие дял в немската компания и нейното дъщерно дружество Sky Italia. Двете дружества са собственост на 21st Century Fox.

Инвеститорите също така останаха съсредоточени и върху Pfizer, който потвърди предложението си за закупуване на AstraZeneca за 106 млрд. долара. Ръководителят на изследователското звено на компанията каза, че придобиването не би попречило на разработката на лекарства. Книжата на дружеството поскъпнаха с 1%, а тези на AstraZeneca – с 0,21 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още