fallback

Растежът на еврозоната – първият голям тест за монетарната политика на ЕЦБ

Пазарът очаква поредната порция ключови данни от двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай

08:40 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новата седмица ще бъде белязана от едно събитие, което може и изцяло да промени пазарните нагласи за по-значителен период от време. След като през миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) запази паричната си политика с уговорката, че може да предстои корекция още през следващия месец, нервите на банкерите ще бъдат подложени на първи голям тест – данните за растежа на еврозоната през първото тримесечие.

В понеделник Япония ще представи данните за текущата си сметка. Австралия пък ще публикува данните за доверието на частния сектор. В Европа Швейцария ще публикува данните за продажбите на дребно. По-късно в Северна Америка щатските власти ще оповестят доклада за федералния бюджетен баланс.

Във вторник Австралия ще оповести данните за инфлацията на цените на жилищата. Правителството ще представи и своя годишен доклад за изпълнението на бюджета.

Китай ще представи данните за промишленото производство и инвестициите в основен капитал.

Институтът ZEW ще оповести доклада си за германските икономически настроения – водещ индикатор за икономическото здраве на най-голямата европейска икономика. В САЩ пък се очакват данните за продажбите на дребно, както и докладите за цените на вноса и бизнес запасите.

В сряда Новозеландската централна банка ще публикува своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност. Гуверньорът Греъм Уилър ще даде и специална пресконференция по темата.

Великобритания ще представи данните за промяната в броя на безработните и равнището на безработицата и средните доходи. Английската централна банка пък ще публикува тримесечния си доклад за инфлацията.

Институтът ZEW ще публикува доклада си за икономическите очаквания в Швейцария. Еврозоната от своя страна ще представи данните за промишленото производство.

В четвъртък Япония ще публикува предварителните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие. Властите също така ще публикуват доклада си за промишлената активност. Гуверньорът на Централната банка на Япония Харухико Курода ще направи изявление по време на събитие в Токио.

По-късно през ценя еврозоната ще публикува предварителните си данни за растежа на БВП през първото тримесечие, както и ревизираните данни за покачването на потребителските цени.

В Канада се очаква доклада за производствените продажби, докато властите в САЩ ще публикуват данните за първоначалните молби за помощи при безработица, инфлацията на потребителските и промишленото производство, както и доклада за производствената активност в щата Филаделфия.

В петък Канада ще публикува данните за чуждестранни покупки на ценни книжа. В САЩ пък се очаква доклада за издадените разрешителни за строеж, както и предварителните данни за потребителските настроения, изготвени от Мичиганския университет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още