fallback

Fitch потвърди кредитния рейтинг ААА на Швейцария

"Прегряването" на ипотечния пазар рейтинговата агенция посочва като фактор, който може да доведе до понижаване рейтинга на страната

09:16 | 09.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Рейтинговата агенция Fitch потвърди първокласния рейтинг на Швейцария ААА със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

Решението на агенцията отразява добре диверсифицираната и развита икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е 1,5 пъти по-висок спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на други държави с максимален кредитен рейтинг, подчертава се в становището на агенцията.

“Устойчивата икономика на Швейцария се развиваше добре по време на световната финансова криза и дълговата криза в еврозоната, като средният ръст на БВП през последните пет години достига 1,2%”, пише още в становището.

Fitch подчертава, че вътрешната икономика на алпийската държава е стабилна, което и е позволило бързо да излезе от рецесията през 2009 г. Очаква се индустрията и експортно ориентираните сектори от икономиката да подкрепят растежа на фона на възстановяването на основните търговски партньори на страната.

Публичните финанси на Швейцария също са стабилни в сравнение с публичните финанси на други държави с максимален кредитен рейтинг. През 2013 г. бюджетният излишък се е увеличил до 0,5% от БВП, а нетният дълг е продължил да намалява, като през миналата година е достигнал 22,1% от БВП.

Швейцарският франк се радва на статут на резервна валута на средно ниво на световните финансови пазари, което в комбинация със силните местни пазари подобрява гъвкавостта на финансирането за Швейцария. Разходите за заемни средства на страната освен това намаляват в периода 2009-2013 г.

Като цяло Fitch смята, че швейцарската банкова система е силна. “Големите швейцарски банки значително намалиха задлъжнялостта си, предприеха голямо съкращаване на разходите и напреднаха към по-високите капиталови изисквания съгласно Базел III и допълнителните вътрешни регулаторни изисквания за банките”, посочва агенцията.

Въпреки това обаче рейтинговата агенция подчертава, че банковият сектор е значителен спрямо икономиката – 4,9 пъти по-голям от БВП на страната. Освен това задлъжнялостта на домакинствата в Швейцария е висока заради ниските лихви и данъчните облекчения, свързани с ипотечните кредити.

Именно "прегряването" на ипотечния пазар Fitch посочва като фактор, който може да доведе до понижаване рейтинга на Швейцария. Перспективата пред рейтинга зависи от ситуацията на Европейския съюз, който е основен търговски партньор на алпийската държава, както и имиграцията, на която разчитат много швейцарски индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
fallback