fallback

ЕК предлага подпомагане на румънски работници от стоманената индустрия

България е подала само едно заявление за подпомагане по фонда за глобализация - за служители в "Кремиковци", което беше отхвърлено

11:23 | 08.05.14 г.

Европейската комисия предложи отпускането на 3,6 млн. евро за хиляда уволнени служители от стоманените предприятия - SC Mechel Campia Turzii и SC Mechel Reparatii Targoviste в Румъния. Средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (EGF).

С тези 3,6 млн. евро ще бъдат финансирани мерки и програми, които да подпомогнат уволнените служители да намерят нова работа.

„Производството на стомана – крайни продукти или заготовки, беше сериозно засегнато от конкуренцията на страни извън ЕС, основно Китай. Предложението ще помогне на хиляда бивши служители от сектора да намерят нова възможност да започнат работа или свой бизнес”, коментира комисарят по заетостта Ласло Андор при представянето на предложението на ЕК.

Европейският глобализационен фонд беше създаден за подпомагане на европейската индустрия да се приспособи към новите условия за бизнеса, предизвикани вследствие на глобализацията. Процедурата изисква одобрение на подадените от националните правителства заявления от Европейската комисия.

За да бъдат отпуснати средства от бюджета на фонда, зелена светлина трябва да дадат и Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз.

На този етап България е подала само едно заявление за подпомагане по този фонд. Става въпрос именно за сектора за производство на стомана – за бивши служители в закритото предприятие „Кремиковци”.

Пред Investor.bg от българските представители на фонда коментираха, че предложението не е било одобрено от страна на Европейската комисия. Посочената причина е липса на пряка връзка между реализираните съкращения и процесите на глобализация в световната икономика.

Към настоящия момент друго българско предприятие не е покривало критериите за кандидатстване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още