fallback

Украинската криза сви печалбата на Societe Generale с над 13%

Френският кредитор все пак потвърди увереността си в потенциала на руския банков пазар

10:29 | 07.05.14 г.

Френската банка Societe Generale отчете спад на тримесечната печалба от 13,3 на сто поради сътресенията на бизнеса си в Русия на фона на кризата в Украйна, предава CNBC.

Нетната печалба на кредитора за първото тримесечие на годината е достигнала 315 млн. евро, показа финансовият отчет на базираното в Париж дружество. За сравнение, в периода януари-март 2013 г. компанията постигна печалба от 364 млн. евро.

От групата посочиха, че първите три месеца на годината са били белязани от засилването на украинската криза, която е засегнала силно компанията. През миналия месец Societe Generale потвърди покупката на миноритарен дял в руския кредитор Росбанк.

Банката заяви все пак, че остава уверена в средносрочните и дългосрочните перспективи пред дейността на Росбанк в Русия. Кредиторът потвърди и своята дългосрочна оценка на потенциала на руския банков пазар.

Групата ще представи на 13 май своята 3-годишна стратегия за развитие, която ще очертае механизмите за постигане на задоволителна доходност през 2016 г. при сценарий на "постепенно облекчаване на напрежението".

Тримесечните приходи на компанията нараснаха с 14 на сто до 5,68 млрд. евро спрямо 4,98 млрд. евро година по-рано. Ръстът е бил постигнат благодарение основно от силното представяне на глобалния бизнес с финансови услуги.

В същото време конкурентите от Credit Agricole – третата по големина банка във Франция, отчетоха ръст на нетната печалба от 29,6% през първото тримесечие на годината. Компанията е постигнала напредъка посредством представения през миналата година план за значително свиване на разходите.

Оперативните разходи на Credit Agricole намаляха с 1,2 на сто през тримесечието. Групата също така обяви, че е финализирала продажбата на дела си в брокерското дружество Newedge на Societe Generale.

По думите на главния изпълнителен директор Жан-Пол Шифле силният отчет е постигнат благодарение на "извършеното сериозно и контролирано управление на разходите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
fallback